Epidemija koronavirusa u drugi je plan tijekom cijele prošle i početkom ove godine stavila gripu. Iako je cijepljenje obavljeno, te je na području Brodsko-posavske županije procijepljeno do 16 tisuća osoba s podatcima o broju oboljelih nije se izlazilo. Ima li ove sezone, koja je počela krajem prošle godine, oboljelih od gripe na području Brodsko-posavske županije provjerili smo u ovdašnjem Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

– Prema najnovijim podatcima, koji su ažurirani tijekom današnjeg prijepodneva mi u Zavodu nismo imali niti jedan zabilježeni slučaj oboljelih od gripe. Valja istaknuti da je na području zemalja Europske unije krajem prošle godine, dakle početkom ovogodišnje sezone, zabilježeno ukupno tek oko 450 slučajeva zaraženih – za SBplus kazao je ravnatelj brodsko-posavskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković.

Kako je to moguće te što je glavni uzrok činjenice da ove sezone nemamo registriranih slučajeva za razliku od prošle sezone kada smo samo na području Brodsko-posavske županije imali oko tri tisuće registriranih osoba oboljelih od gripe, dok ih je u sezoni 2018./2019. bilo evidentirano 2011, a sezonu ranije njih 2982. Čini se kako je manjem broju oboljelih od gripe, ak o je vjerovati stručnjacima, doprinio upravo koronavirus.

 – Mjere koje se provode kako bi se utjecalo na smanjenje širenja zaraze koronavirusom čini se da su, uz procijepljenost, dale rezultate i u smislu smanjenja broja oboljelih od gripe ali i sličnih zaraznih bolest. Tako bilježimo i nešto manji broj oboljelih od vodenih kozica. – za SBplus kazao je dr. Cvitković.

Komentari
Prethodni članakU 2020. više umirovljenika umrlo nego što se umirovilo
Sljedeći članakZavršeni radovi na elektrifikaciji reciklažnog dvorišta u Rešetarima