Svake godine u Vukovar se sliju rijeke ljudi kako bi odali počast, poklonili se, pomolili…

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske; simbol otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Svake godine se 18. studenoga sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio veliku žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi, Siniše Glavaševića i potresne „Priče o gradu“. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Važno je čuvati sjećanje, važno je ne zaboraviti, a posebno je važno poruke Vukovara prenijeti mladima.

Svake godine žrtvama Vukovara poklone se i učenici Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška. Unatoč pandemiji koronavirusa, dio učenika prvih razreda s njihovom ravnateljicom Mirelom Brlić Trnka odali su jučer kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana počast svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i svim žrtvama rata:

– Danas je važno znati i prenositi istinu o Domovinskom ratu. Trebamo uvijek biti zahvalni svim hrvatskim braniteljima koji su branili grad, i svima onima koji su dali živote za obranu Hrvatske. Iako se na spomen Vukovara osjeća velika bol, osjeća se i veliki ponos na grad koji je stajao kao branik Hrvatske. Istina o velikoj tragediji Vukovara i njegovih branitelja nikada ne smije pasti u zaborav. Učenici naše škole svake godine paljenjem svijeća i molitvom prisjećaju se tih dana. Na Nastavničkom vijeću smo dogovorili da će svaki razred odati dužno štovanje žrtvama Vukovara i Škabrnje. Puno su toga naši učenici čuli o Vukovaru, u prilog tome želim pohvaliti i organizirani obilazak Vukovara učenika osmih razreda. Ponosna sam na sve ove naše mlade ljude koji pamte i ne zaboravljaju – ističe ravnateljica Mirela Brlić Trnka.

 

Komentari
Prethodni članakU Vukovaru su 1991. ugašena i 34 dječja života: ‘Recite mojoj mami da su me odveli’
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Od danas su na snazi nove epidemiološke mjere