Svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, danas 8. listopada 2014. u 10,00 sati kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, obilježena je obljetnica Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Tim povodom vijence su položili predsjednik GV Josip Mikšić, gradonačelnik Željko Bigović sa zamjenicima Ljiljanom Lukačević i Dariom Ban, predstavnici Udruga i predstavnci županije.
Čuvajući uspomenu na hrabre hrvatske branitelje i njihov doprinos u stvaranju neovisne i samostalne hrvatske Države u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti  Republike Hrvatske svečanom polaganju vijenaca nazočili su, Udruga roditelja poginulih branitelja, Udruga udovica poginulih branitelja, Udruga djece poginulih branitelja, Udruga ivalida Domovinskog rata, predstavnici Županije Brodsko-posavske, predstavnici grada i gradski vijećnici, Udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Specijalne policije, Udruga veterana Domovinslog rata, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga 121. Novogradiške brigade, Udruga nezavisnih dragovoljaca, predstavnici odbora za obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata, temeljna policija, vatrogasci, Matica umirovljenika, udruge u kulturi i sportu, civilne žrtve rata, Udruga volontera, Udruga „Kap ljubavi“, Udruga „Prijatelji rijeke Save“, predstavnici državnih županijskih institucija i ustanova i predstavnici svih političkih stranaka.
S ponosom se sjećamo 8. listopada 1991. godine kada je Republika Hrvatska proglasila svoju neovisnost. Dvadeset i dvije godine poslije, zahvaljujući hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja te zrelosti i snazi hrvatskog naroda, živimo u suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj.
Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
Predsjednik Sabora Žarko Domljan tom prigodom je rekao da je Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka. Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks, potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Autor: Željko Idžotić

Komentari