Tradicionalnim susretom pjesme i prijatelja, 23. županijskom smotrom pjevačkih zborova, Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ sinoć je obilježilo 25 godina obnovljenog rada. Uz trenutke prisjećanja na protekle godine, pjesmu i dobre vibracije, ugostili su svoje drage prijatelje, članove pjevačkih zborova iz više hrvatskih gradova i mjesta.

Posjetiteljima se, uz domaćine, predstavilo Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Sloga“ Pitomača, mješoviti pjevački zbor Udruge „Hrvatska žena“ Vukovar, ženska pjevačka skupina Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ Pakrac, Hrvatsko pjevačko društvo „Urbata“ iz Davora i Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ iz Cernika.

Dirnuti srca, maštati, putovati, biti iskren, dobar, biti glazbenik, misija je brojnih članova pjevačkih društava koji su se sinoć okupili u dvorani “Relković” novogradiškog Doma kulture na još jednoj, 23. županijskoj Smotri pjevačkih zborova “Susret pjesme i prijatelja”.

Uspješni domaćini i ove su godine bili članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar”, društva koje ove godine puni 132 godine promicanja hrvatske glazbene kulture i očuvanja hrvatske kulturne baštine, a ove godine bilježe i vrijednu obljetnicu, 25 godina obnovljenog rada.

Kroz mnoge godine svoga rada i postojanja, Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” uspješno je ustrajalo na tom putu. Nekoliko puta u povijesti “Graničar” je, zbog toga što je njegovao hrvatsku riječ i kulturu bio zabranjivan i morao prestajati s radom. Ali, uvijek iznova plemeniti i vrijedni ljudi ponovno su pokretali rad ovoga društva.

Tako je bilo i 29. siječnja 1993. godine kada je na inicijativu i uz pomoć novogradiškog ogranka Matice hrvatske i Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška ponovno pokrenut rad društva. Od tada to današnjih dana, “Graničar” ponosno pronosi ime našega grada diljem Hrvatske i inozemstva.

Na sinoćnjem koncertu, gosti i domaćini i ovoga su puta pružili istinski glazbeni užitak posjetiteljima sjajnim odabirom skladbi domaćih i stranih autora, a pljesak publike i odobravanje, vjerujemo, i ovoga puta bila im najveća nagrada.

U ime domaćina, riječi dobrodošlice gostima i prijateljima uputio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar” Ivan Koren,dok je riječi podrške i zahvale u ime Grada Nova Gradiška uputio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

-Hvala vam što postojite, hvala što svojim radom i angažmanom slažete prekrasan mozaik kulturnog života našega grada koji ove godine obilježava 270 godina postojanja. Želimo vam da i dalje ustrajete na tom putu i ime „Graničara“ i našeg grada ponosno i dalje pronosite – istaknuo je Vidošić.

-Radu i slobodi , nek’ nas pjesma vodi, naše je geslo kojega ćemo se držati i u svim godinama pred nama. Hvala svim našim članovima na ovom prekrasnom druženju, hvala našoj dirigentici prof. Ivani Bušić, hvala svima onima koji su djelić svoga života utkali u „Graničar – kaže predsjednik društva Ivan Koren.

Bio je ovo još jedan istinski glazbenik užitak za sve posjetitelje, i baš, kako i sam naziv smotre kaže, susret pjesme i prijatelja. Druženje je, kao i u svim ovakvim prilikama, nastavljeno onim obveznim “trećim poluvremenom”, druženjem prijatelja uz obećanje da će se sresti i dogodine.

Želimo im puno uspjeha na njihovu budućem glazbenom putu!

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSpektakularni koncert Dječaka oduševio publiku
Sljedeći članakEvo liste kandidata za unutarstranačke izbore Brodsko posavskog SDP-a