Službeno je započela javno- zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram”, u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„Dolaskom hladnijih mjeseci u kojima vladaju respiratorne bolesti, odlučili smo pokrenuti ovu kampanju koja je namijenjena eduakciji građana prvenstveno kada je riječ o pneumokoku i gripi, te važnosti cijepljenja kao preventivne metode. Želimo ukazati svim osobama koje su u povećnom riziku da su za njih cjepiva protiv gripe i pneumokoka besplatna i da to mogu obaviti kod liječnika obiteljske medicine. Također, osobe sa šećernom bolešću to mogu učiniti i pri redovnom pregledu na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.“- rekla je mag.soc.geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.“

 

Mnogi ne znaju da oboljeli od šećerne bolesti imaju 4 puta veći rizik za obolijevanjem od pneumokokne bolesti (teške upale pluća), a oboljeli od KOPB-a čak 16 puta veći rizik.

Kod osoba s kroničnom srčanom bolesti gripa može 10 puta povećati rizik od srčanog, te 8 puta od moždanog udara.

 

„Danas je poznato da osobe koje se cijepe protiv gripe imaju u pravilu 30% manji rizik da završe s teškom kliničkom slikom, da budu hospitalizirani. Naučili smo isto tako da osobe koje nisu cijepljene protiv pneumokoka puno češće prilikom kontakta s pneumokokom završe u jedinicama intenzivnog liječenja ili završe smrtnim ishodom. Pozivam građane da se cijepe, posebno osobe koje su u povećnom riziku, a to su najčešće kronični bolesnici. Cijepljenje protiv pneumokoka i gripe itekako ima smisla, jer cijepljenjem možemo spasiti živote. Ako ne zarazu, barem dovesti do toga da osobe imaju blažu kliničku sliku.“  – izjavio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a.

 

Protiv pneumokoka može se cijepiti tijekom cijele godine i cjepivo se prima jednom u životu. Dok se cjepivo protiv gripe uzima svake godine i ono se može primiti samo kada je sezona gripe. Građani se cijepe kod svojih obiteljskih liječnika.

 

 

U javnozdravstvenu kampanju „Reagiram i preveniram“ uključeni su relevantni stručnjaci, kao i zdravstvene institucije: MIZ, HZJZ, NZJZ „Andrija Štampar“, Hrvatsko epidemiološko društvo, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora – HDOD, KOHOM – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Udruga Jedra.

Dodatne informacije možete dobiti i putem stranice https://www.dijabetes.hr/reagiram-i-preveniram/

Komentari
Prethodni članakNovogradiški program prevencije ovisnosti predstavljen na znanstveno-stručnom skupu u Osijeku kao primjer dobre prakse u zajednici
Sljedeći članakDječje gradsko vijeće uputilo prijedloge gradu: Atletska staza, unutarnji bazeni, školski ormarići..