U posljednjih devet godina na području Brodsko-posavske županije ubijeno je 56 osoba. Neki slučajevi, niti godinama kasnije, nisu riješeni.

Posljednji slučaj vezan uz nestanak Zorice Fadljević iz Sibinja, a za čiju se smrt, iako tijelo još uvijek nije pronađeno, sumnjiči bračni par koji je još uvijek u pritvoru, otvorio je niz pitanja na koja javnost trenutno nema odgovora. Je li Zorica uopće ubijena pitanje je koje si mnogi postavljaju, s obzirom na to da se još uvijek vodi kao nestala, a niti tijelo nije, unatoč opsežnoj i detaljnoj potrazi, pronađeno. Državno odvjetništvo tvrdi da ima dovoljno dokaza temeljem kojih su osumnjičeni supružnici i stavljeni u pritvor, a obiteljima ostaje samo nadati se da će slučaj biti riješen.

Jer, nažalost, postoje slučajevi koji, unatoč tome što su i tijela žrtava pronađena, još uvijek ne riješena. Potaknuti ovim slučajem s kraja prošle godine, a koji je uznemirio ne samo brodsko-posavsku, nego i hrvatsku javnost, provjerili smo koliko je ubojstava na području djelovanja Policijske uprave brodsko-posavske, počinjeno od 2000. godine na ovamo. Prema tim podatcima na području Brodsko-posavske županije ubijeno je čak 56 osoba, od čega 35 muškaraca i 21 žena.

Najviše ubojstava bilo je 2004. godine kada je ubijeno sedam muškaraca i jedna žena, zatim 2010. godine kada je ubijeno šest osoba i to četiri muškarca i jedna žena, te 2005. kada je života lišeno pet žena, odnosno 2014. kada su ubijena dva muškarca i tri žene. Godine u kojima brodsko-posavska policija nije zabilježila kaznena djela ubojstava i teških ubojstava su 2011., 2015. i 2018.

I dok je većina ovih kaznenih djela riješena, a krvnici privedeni sudu pravde ipak ima i onih obitelji koje nisu dobile odgovor na pitanje tko im je ubio najmilije. Prema statističkim podatcima koje je SBplus dobio iz brodsko-posavske Policijske uprave, u vremenu od 2000. do kraja prošle, 2019. godine zabilježena su tri neriješena slučaja ubojstva. Ne uključujući ovaj zadnji slučaj koji se odnosi na nestalu Zoricu Fadljević.

Iako policija ne iznosi podatke o identitetu žrtava čije ubojice još nisu pronađene, prema godinama ubojstava i arhivi s kojom raspolažemo utvrdili smo kako još uvijek nisu riješena ubojstva Jure GrubišićaLjubice Radanović i Ivke Stjepanović.

Jure Grubišić, rođen 1944. godine, vozač iz Slavonskog Broda, ubijen je sredinom veljače 2000. godine. Ljubica Radanović (1926.) bila je domaćica iz Gornjih Rogolja, naselja u Općini Okučani. Ubijena je bodežom u razdoblju od 10. do 18. lipnja 2001. godine. Ivka Stjepanović ubijena je u svojoj kući u slavonskobrodskom Naselju Šestinac. Tada policija nije u javnost izlazila s gotovo nikakvim podatcima u cilju zaštite istrage, jer su imali, navodno, osobe koje su sumnjičili za počinjenje ubojstva. No, od tada do danas niti slučaj Ivke Stjepanović, kao ni slučajevi Jure Grubišića i Ljubice Radanović nisu riješeni.

Kad su u pitanju teška kaznena djela ubojstva i teškog ubojstva onda se mora znati da tu nema zastare. Djelatnici policije, usporedo s ostalim zadaćama, rade i na ovim, za sada, neriješenim slučajevima – za SBplus kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Ostaje nadati se kako će oni koji su počinili ova nedjela ipak biti otkriveni i kažnjeni, kao što su kažnjeni i oni koji su počinili preostala 53 ubojstva u proteklih devet godina, a među kojima je bilo, nažalost, toliko okrutnih da su svrstana među najokrutnija u zemlji.

Izvor/Foto: SBplus