Nema na Zemlji veće pokretačke snage od žene!” – s razlogom se ova misao već stoljećima provlači kroz svjetsku književnost.

I danas, promatrajući društveni krajobraz svih nacija svijeta – žena predstavlja najveću pokretačku moć,na žalost koja u mnogim društvima nije došla do razine priznavanja, uvažavanja, pa čak niti ravnopravnosti s muškarcima.

Obol žene u društvenim aktivnostima, ekonomiji, znanosti, obrazovanju, politici danas je nezaustavljivo prepun obilja projekata, ideja i aktivnosti kojima se unapređuje civilizacija, ali još uvijek daleko od onoga što žene istinski zaslužuju svojim marljivim radom i zalaganjem. Iako će mnogi reći da je stanje u Hrvatskoj zadovoljavajuće, još uvijek nije ni približno blizu onom što hrvatske građanke zaslužuju.

Podsjetimo na Međunarodni dan žena koliko su hrvatske građanke u Lijepoj našoj još uvijek diskriminirane glede jednakosti plaća, jednakost mogućnosti na tržištu rada, koliko prve dobivaju otkaze, koliko se više brinu o djeci iako jednako zaposlene kao i njihovi supruzi ili životni partneri, koliko ih ima malo još uvijek u politici.

Žena je i dalje u politici izuzetak a ne pravilo – mada bi trebalo biti obrnuto.

Odgovornost snose političke stranke i hrvatsko društvo u kojem su i dalje prisutni stereotipi o „prirodnim“ spolnim ulogama koje podrazumijevaju da se muškarci trebaju nalaziti na upravljačkim pozicijama, a da se žene trebaju više posvetiti kućanstvu. Nažalost, žene u političkim strankama, u većini slučajeva i dalje obnašaju sekundarne funkcije i najviše ih nedostaje u vrhu hijerarhije. To potvrđuje i činjenica da je na kandidacijskim listama s ovih izbora od 39,7% žena samo 14,7% njih na prvim mjestima.

Žalosno je da u 21. stoljeću moramo putem Zakona izboriti zastupljenost žena na izbornim listama, koji se u praksi i dalje ne poštuje.

Radimo svi skupa da žene i u Hrvatskoj dobiju jednake šanse i uvjete, da nejednakost postane stvar prošlosti, a naše društvo standard boljitka u kojemu ćemo Međunarodni dan žena slaviti podsjećajući na prošlost, a ne još uvijek boriti se za prava žena koja im pripadaju, ali ih u svakodnevici ne uživaju.!

 

Svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena!

 Predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko – posavske županije

Ružica Vidaković, univ.spec. oec.

 

Komentari
Prethodni članak„Poduzetni i iznenađujući kroz 8 ključnih kompetencija“ – jedinstveni alat za neformalno učenje
Sljedeći članakFran Rakonić na Otvorenom prvenstvu Nacionalnog teniskog centra