U sklopu pojačanih aktivnosti nadzora prometa, tijekom proteklog tjedna odnosno od 21. do 27.ožujka 2022. god., u organizaciji europske mreže prometne policije pod nazivom ROADPOL provedena je akcija nadzora brzine kretanja, akcija je posebno naglašena dana 24.03.2022. god kada je tijekom 24 satnog nadzora brzine kretanja vozila utvrđeno 49 prekršaja nepropisne brzine kretanja, dok je tijekom tjedna utvrđeno 104 takvih prekršaja.

Svima je poznato kako je nepropisna brzina jedan od vodećih uzorka prometnih nesreća, kao i prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno s poginulim osobama ili prometnih nesreća u kojima su osobe zadobile teške tjelesne ozljede. Isto tako prekršaj nepropisne brzine kretanja uvršten je u grupu prekršaja koji čine tzv. „četiri ubojice“ u prometu, osim prekršaja nepropisne brzine kretanja motornih vozila tu pripadaju i prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisnog korištenja mobitela i prekršaj nevezivanja sigurnosnog pojasa tu mislim na vozače ali i sve putnike u vozilu, kao i korištenje dječje sjedalice.

Tijekom 2021. god. na području Policijske postaje Nova Gradiška dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale i kao glavni uzrok prometnih nesreća i posljedica u navedenim prometnim nesrećama utvrđen je prekršaj neprilagođene ili nepropisne brzine. Tijekom prva dva mjeseca 2022. godine na području Policijske postaje Nova Gradiška dogodila se ukupno 21 prometna nesreća, u tim nesrećama 1 osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, 4 osobe zadobile su lake tjelesne ozljede, ostalih 16 prometnih nesreća koje su se dogodile na našem području su s materijalnom štetom. Do sada tijekom 2022. god. na području Policijske postaje Nova Gradiška nije se dogodila prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, a ja se iskreno nadam da će takvo stanje ostati nepromijenjeno.

Moram naglasiti da će policijski službenici i protekom ovog tjedna nastaviti s nadzorom brzine kretanja vozila ali i sankcioniranjem prekršaja tzv. „četiri ubojice u prometu“, kako bi se ostvario glavni cilj koji se odnosni na sigurnost cestovnog prometa, a to je smanjiti broj prometnih nesreća te smanjiti broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno smrtne posljedice i teške tjelesne ozljede.

Pozivam ovom prilikom vozače da poštuju dozvoljene brzine kretanja i sve odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer nam cilj mora biti zajednički, a to je bez stradavanja u prometu.

Iskoristio bih priliku i ukazao da dolaskom lijepih dana, u prometu nam se počinje naglo povećavati broj vozače motocikla i mopeda, pa ih pozivam da se dosljedno pridržavaju prometnih propisa (nošenje kacige, upaljena svjetla, poštivanje dozvoljenih brzina kretanja, vožnje pod utjecajem alkohola) ali isto tako pozvao bih na oprez i sve ostale sudionike u prometu (pješake, bicikliste, vozače motornih vozila) obzirom da je silueta motocikla i mopeda uska što ga čini teže uočljivim sudionikom u prometu. Izvijestio je pomoćnik načelnika PP Nova Gradiška, Vjekoslav Lalić

Komentari
Prethodni članakHrvatske šume su 95 % prirodne
Sljedeći članakU prometnoj nesreći dijete zadobilo teške tjelesne ozljede; upravljao vozilom pod utjecajem alkohola…