Službeno je započela nova školska godina, a u neizvjesnost je krenulo nešto više od 450 000 učenika. Uživo, kombinirano i online, modeli su koji će se primjenjivati za održavanje nastave. Objavljene su mjere, upute i preporuke nastavnicima i učenicima.

Školskom zvonu je odzvonilo, barem dok je na snazi epidemija koronavirusa. Mjerenje temperature je obavezno, maske za učenike viših razreda također. Dezinficiranje, pranje ruku i držanje razmaka sad su već dobro poznata mantra, a kakva je situacija u novogradiškoj Gimnaziji:

– Očekujem da ova godina bude lakša zato što smo krenuli u stvarnom vremenu i stvarnim učionicama. To su jedva dočekali i učenici i nastavnici. Ispoštivali smo sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dok traju navedene mjere, nastava je organizirana u dvjema smjenama, pazi se da se razredi ne miješaju. Provodimo dezinfekciju prostora i sve ono što je potrebno kako bi se u potpunosti poštivale propisane epidemiološke mjere. Budući u našoj školi još uvijek traju radovi energetske obnove, moram zahvaliti pomoćnom osoblju na iznimnim naporima koje su uložili kako bi spremno dočekali učenike. Spremniji smo utoliko što iza sebe imamo iskustvo nastave na daljinu.

Mnoštvo nastavnog materijala od prošle godine, veliko iskustvo ljudi koji znaju što je bilo dobro, a što se može popraviti. Mi smo kao škola birali A model nastave, nastavni sat je skraćen za pet minuta kako bi se izvršila dezinfekcija prostora, nose se maske.

Vidim da su i nastavnici i učenici predani svemu tome, pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera, no isto tako moram napomenuti da smo u svakom trenutku spremni preći i na model nastave na daljinu. Proteklu nastavnu godinu, unatoč svemu, smo više nego uspješno završili o čemu nam govore ispiti državne mature naših maturanata koji su, unatoč svim ovim okolnostima, iznimno dobro prošli i upisali željene fakultete.

Jesu li djeca trebala sada krenuti u školu?!

Ništa ne može zamijeniti stvarnu školu, učenicima je prirodno boraviti u školi. Živu riječ, doista, ništa ne može zamijeniti. Ukoliko roditelji prihvate da se učenici odgovorno ponašaju prije i nakon dolaska iz škole te u njoj, onda nema opasnosti – kaže Ptačnik.

Pri kraju radovi energetske obnove

– To je investicija vrijedna više od pet milijuna kuna. Kotlovnica je u potpunosti završena, vanjska stolarija je gotovo sva promijenjena. Preostaje još urediti suteren gdje nam se nalaze tri učionice. Očekuje se da bi energetska obnova u potpunosti bila gotova do 19. listopada. Meni je posebno drago što mogu o tome pričati. Nakon dva propala projekta energetske obnove škole, ovo je najveći zahvat na gimnazijskoj zgradi otkada je izgrađena 1896. godine. Prostori su lijepo uređeni i mislim da će biti, doista, pravi užitak boraviti u školi našim učenicima – dodaje ravnateljica Ljiljana Ptačnik.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakOdržana manifestacija „Dani grožđa cerničkog i novogradiškog kraja”
Sljedeći članakSedam novooboljelih od koronavirusa, dvoje s područja općine Vrbje, iz Nove Gradiške i Davora