Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj je jučer započeo i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja.

Društva Crvenoga križa diljem Hrvatske će u ovom tjednu provoditi brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

Ovaj su datum odlučili obilježiti u Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška. U središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara građanima su dijelili promotivne letke i brošure o djelatnostima ove humanitarne institucije, a građani su se mogli i učlaniti u Gradsko društvo Crvenog križa.

Kako ističe Dario Pauković, ravnatelj novogradiškog Gradskog društva, Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj. Cilj svega jen što bolje upoznati građane sa širokim spektrom aktivnosti koje se svakodnevno provode:

– S ovim danom započinjemo i Tjedan Crvenog križa pa pozivamo naše sugrađane da se odazovu humanitarnoj akciji koju provodimo za sve potrebite. Pozivam naše sugrađane da se donacijama kućanskih potrepština i hrane pridruže ovoj akciji koju smo organizirali u trgovačkom centru „Kaufland” gdje je postavljena i prigodna košara za tu namjenu.

U posljednjih nekoliko godina imali smo nekoliko kriznih situacija koje su nas sve pogodile i nagnale da djelujemo. Sve je krenulo s poplavom u Gunji, zatim izbjeglička kriza migranata, potres u Zagrebu i Petrinji, covid izolacije, procjepljivanje stanovništva do rata u Ukrajini i izbjegličke krize koju Hrvatski Crveni križ intenzivno prati.

To je jedan izazovan period koji nastojimo uspješno pratiti i odraditi dobar posao. Rat u Ukrajini je počeo 24. veljače, prve izbjeglice iz Ukrajine već 27. veljače došle su na područje Nove Gradiške i okolnih općina. Mi smo prvi koji smo prihvatili izbjeglice na području Republike Hrvatske. Uglavnom su to osobe koje su smještene u privatnom aranžmanu. Trenutno se na našem području nalazi 35 raseljenih osoba iz Ukrajine. To su sve majke s djecom. Od prvih smo im dana bili na usluzi i mislim da smo učinili maksimum kako bi se što bolje integrirali u društvo. Djeca idu u školu, vrtić, jako mi je drago da su se neke osobe i zaposlile. Mi kao Crveni križ redovito ih obilazimo, razgovaramo s njima, osigurana im je psihosocijalna podrška, tu je i redovita humanitarna pomoć. Mislim da smo na jednoj visokoj razini pristupili ovoj situaciji – kaže Pauković.

 

Komentari
Prethodni članakUdruga Grad u srcu: Krenula prva radionica projekta „Roditelji na kavicu – djeca na radionicu”
Sljedeći članakUčenici škole iz Adžamovaca u eTwinning projektu “U svijetu likovnih umjetnika”