Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja Gradski muzej Nova Gradiška organizirao je promociju zbirke pjesama RASPJEVANI OROZ, autorice prof. Vesna Kolić Klikić, muzejske savjetnice u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški. Zbirka sadrži dvije tisuće deseteračkih dvostihova koji se pjevaju u melodiji bećarca, drumarca, svatovca i pokladarca.
Gradski muzej u Novoj Gradiški nastoji sačuvati dio kulturne baštine koju je u studenom 2011. g. UNESCO upisao na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Najveći je dio zapisanih stihova pjevan u novogradiškom kraju, a tek ih je neznatan broj zapisan u požeškom i
novljanskom kraju.

Bećarac nastaje spontano i rezultat je vremena u kojem se živi. Stihovi tiskani u RASPJEVANOM OROZU većinom su nastali krajem 19. i tijekom 20. st. Oni, na sebi svojstven način, oslikavaju život u određenom vremenskom periodu, govore o selima, mjestima, ismijavaju pojedine pojave, hvale se svojim mjestom, izgledom, govore o ljubavi, modi, bogatstvu, sirotinji, pjesmi, kolu, momku, djevojci, švaleru, udovici, bećarima, sviračima, svekrvi, punici, inoči, doktoru, poštaru, komšiji, govore o političkim i nacionalnim odnosima, ratu itd. Ovakvih je stihova ispjevano nebrojeno, a gotovo svakodnevno nastaju i novi kao odgovor na vrijeme i događaje. Pojedini se zaboravljaju i odumiru nestankom generacije i prolaskom vremena u kojemu su nastali, ali i zaboravom na događaj koji je bio povod njihovom nastanku. Kao dodatni sadržaj muzej je postavio etnografsku izložbu pod nazivom TO JE BILO DOSADINJE (To je bilo dosadašnje). Izložbom su prezentirani pojedini svatovski likovi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a načinjena je i rekonstrukcija sobe (kućara, kiljera) priređene za mladence.

U programu promocije zbirke RASPJEVANI OROZ nastupili su pjevačka skupina HKUD-a „Trenk“ iz Nove Gradiške sa svojim sviračima, pjevačka skupina KUD-a „Vrbje“ iz Vrbja, pjevačka skupina KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora, pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“ iz Drežnika, pjevačka skupina KUD-a „Batrina“ iz Batrine sa sviračima i grupa svirača iz KUD-a „Rešetari“ iz Rešetara.

Program je odlično vodio NG ČAJO odnosno Marko Derežanin, a autorica zbirke pjesama RASPJEVANI OROZ, izložbe TO JE BILO DOSADINJE i programa promocije je prof. Vesna Kolić Klikić, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški. Promociju je svečano otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, a između ostalih na promociji su bili zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, savjetnik gradonačelnika za branitelje Vladimir Grajner. Miroslav Pišonić je grafički oblikovao zbirku pjesama.

– ” Po 20 godina se nešto istražuje da bi se s vremenom pretvorilo u pisani oblik, da bi došlo do ideje kako i na koji sačuvati kulturnu baštinu. Sretna sam što iza novogradiškog muzeja stoje ovakvi radovi, tu su i ženske nošnje Zapadne Slavonije, a posebno i bećarci. Mogu reći da ima muzeja oko nas koji imaju više kadra a nemaju takve projekte.” – rekla je Marija Mihaljević ravnateljica Gradskog muzeja.

Po završetku predstavljanja zbirke pjesama i otvorenja izložbe uslijedila je Večer bećarca.


Komentari
Prethodni članakMora li baš ovako: Po sistemu pokidaj pa si onda, valjda, sretan i velik
Sljedeći članakPOGINUO ISPOD KAMIONA”Naš Fifi je živio za svoja tri sina…”