U organizaciji novogradiške Udruge volontera sinoć je u pastoralnoj dvorani crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije održana promocija knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”, autora Vilima Karlovića te projekta “Put vjere i nade”.

Volonteri su jesen započeli tribinom koja je predsjednicu dr. Vesnu Oršulić dojmila prije nekoliko mjeseci, a dugo se borila da dovede promotora Srećka Karića,suautora ove knjige koja je mjesecima unaprijed rasprodana po Hrvatskoj i inozemstvu. S obzirom da je autor knjige trenutno na Haškom sudu kao svjedok, na promociji je bio nazočan suautor Srećko Karić koji je ujedno i prezenter spomenutog projekta.

Knjiga je nastala u specifičnim okolnostima gdje se autor Vilim Karlović koji je preživio Ovčaru, Vele promet, logor Sremsku Mitrovicu prolazeći kroz jedno teško iskustvo u životu,  kao vjernik prisjetio kako je preživio Ovčaru uz molitvu i vjeru, te je svoja razmišljanja počeo zapisivati. Srećko je kao njegov najbolji prijatelj tu knjigu uobličio i “stavio na papir” te je doživjela svoje izdanje uz pomoć “Večernjeg lista”.

U predavanju je Srećko Karić istaknuo da kad baratate s golim činjenicima, ljudskim sudbinama s kojima se svatko od nas može postovjetiti, tada nema mjesta manipulaciji i iz svega možemo izvući jednu pozitivnu poruku. Da je knjiga “naišla na plodno tlo” dokazuje i brojka od 160 gostovanja unutar dvije godine u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poruka je knjige  da nikad ne smijemo izgubiti vjeru u Boga  i nadu da ćemo probleme riješiti ako nam je vjera uistinu jaka. Nakon Domovinskog rata  trebali bi pričati o pozitivnim iskustvima jer je iz njega proisteklo puno dobroga, poput naše Domovine, a žrtava se trebamo prisjećati u zdravim okvirima. Kada na taj način se postavi priča, tada ona ima i osnove.

Autor: Vanja Tutić

Komentari