Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška uputit će se u nedjelju 29. travnja 2018. u Đakovo na svečano obilježavanja Dana 3. gardijske brigade „Kune“.

Polazak autobusa zakazan je za 07:00 sati ispred Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški.

Pozivaju se članovi Udruge, kao i svi bivši pripadnici 3. gbr „Kune“, da se u što većem broju upute na ovo svečano obilježavanje 27. obljetnice osnutka naše slavonsko-baranjske 3. gardijske brigade ZNG RH „Kune“. 

Program obilježavanja:

08:30 – okupljanje na platou ispred katedrale u Đakovu

09:00 – sv. misa u katedrali Sv. Petra u Đakovu

10:10 – formiranje svečanog postroja na platou ispred katedrale u Đakovu te odlazak do spomenika „Hrvatskih branitelja Đakova i Đakovštine“

10:30 – polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima

12:00 – svečana akademija u Domu kulture Đakovo

14:00 – domjenak i druženje u Vatrogasnom domu Đakovo.

Ponosna i slavna 3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. iz sastava MUP-a RH, a s ciljem obrane tada već oružjem napadnute naše domovine Hrvatske. Kroz postrojbe 3. gbr, od osnutka 1991. pa do preustroja 3. gbr „Kune“ i 5. gbr „Sokolovi“ u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu 28. veljače 2003., prošlo je oko 10 tisuća pripadnika. Među njima su bili i naši novogradiščani u sastavu 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“, a čija je satnija prošle godine dobila javno priznanje Medalju Grada Nove Gradiške.

Tijekom Domovinskog rata 3. gbr sudjelovala je na mnogim ratištima gdje se branila i stvarala domovina nam Hrvatska, ali i branio interes opstanka hrvatskoga naroda na ovim područjima. U svim tim ratnim vihorima 369 pripadnika 3. gbr položilo je svoj život na oltar Domovine, a njih 1.088 je ranjeno. Nažalost, 12 pripadnika 3. gbr još uvijek se vode kao nestali. Svima njima u čast, a u cilju očuvanja sjećanja na njih i ratni put ponosne i slavne 3. gardijske brigade te prijateljsko druženje svih onih koji su imali čast biti „Kune“, održava se svake godine Dan 3. gardijske brigade „Kune“. Ove godine vidimo se ispred prelijepe đakovačke katedrale u nedjelju 29. travnja oko 08:30 sati.

 

DOMOVINI VJERNI

Autor:

Marko Derežanin, umirovljeni bojnik

Nova Gradiška, 24. travnja 2018.

Komentari