Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, želeći turističku sezonu produljiti i nakon mjeseca kolovoza, a kvalitetne i kreativne sadržaje preseliti i na kontinent, od 2008. godine do danas u razvojno-turističke projekte Brodsko posavske županije uložilo je gotovo 6 milijuna kuna.

Samo ove godine taj je iznos prešao 2 milijuna kuna, koliko je odobreno za 66 ugovora temeljenih na devet programa. Statistika kaže kako u ovom trenutku svaka peta kuna namijenjena promidžbi odlazi na kontinentalne turističke destinacije, posebno zahvaljujući aktualnom programu „VOLIM HRVATSKU“ koji je resorno ministarstvo osmislilo u suradnji s turističkim agencijama s osonovnim ciljem oživaljavanja kontinentalno-ruralnih dijelova Hrvatske. Kako je takav prostor, uz živu i prisutnu baštinu i tradiciju, upravo naša komparativna prednost, sve je više onih koji svoj kruh nastoje zaraditi u turističkoj djelatnosti. Jedinstveni spoj ruralnog i urbanog, modernog i tradicionalnog, poljoprivrede s turizmom, čini Slavoniju i Baranju, vrhunskim turističkim brendom koji samo treba zapakirati i s „mašnom na vrhu“ ponuditi stranim turistima željnim još nedoživljenog i spremnima platiti. Obzirom kako je od 2010. godine do danas, od početne 34 turističke agencije na kontinentu, brojka narasla na aktualnih 63, a broj kvalitetnih programa se udvostručio, projekt „Volim Hrvatsku“, uz kontinuiranu edukaciju na terenu, svakodnevno donosi nove rezultate. Temeljem programa poticanja stvaranja novih turističkih proizvoda, državni tajnik Minsitarstva turizma Željko Lenart, danas je u Brodsko-posavskoj županiji, u restoranu „DUKAT“ u Novoj Gradiški, potpisao 15 ugovora vrijednih 150 tisuća kuna za projekte koji će biti realizirani na području tri županije, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i županije domaćina današnje svečanosti, Brodsko-posavske. Prilog pripremila Simonida Tarbuk. S početnom idejom koja će dugoročno rezultirati dolaskom prvih turista na kontinent, gostima svečanosti, namjeni danas dodijeljenih sredstava, te konačnoj viziji kontinentalnog turizma, upoznao je direktor udruge Hrvatskih putničkih agencija, moderator svečanosti, Željko Treznar. Značaj projekta prepoznao je i pomogao i Saborski odbor za zaštitu okoliša, koji je danas, u restoranu „Dukat“ predstavljala Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica Odbora.

 

Programe „Baština u turizmu“, „Zelena brazda“, „Izvorni suvenir“ i „Turizam bez zapreke“ u stopu prati i županija Brodsko-posavska nastojeći svakodnevno educirati i na terenu implementirati ideju kontinentalnog turizma, od kojega bi dugoročno moglo i trebalo  profitirati  gospodarstvo županije. Naglasio je to danas i zamjenik župana Davor Vlaović, jedan od domaćina svečanosti.

 

Osim projekta „VOLIM HRVATSKU“ današnji posjet našem gradu, državni tajnik  Ministartsva turizma Željko Lenart, iskoristio je i za potpisivanje novih 27 ugovora temeljem programa dodjele bespovratnih financijskih potpora razvojnim turističkim projektima s područja BPŽ, za koje je ministarstvo izdvojilo ukupno 803 tisuće kuna. Bespovratne potpore danas su, između ostalih dobili Turistička zajednica županije, Turistička zajednica Grada NG, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Bošnjak“ – Sičice, Općina Cernik za turističke projekte izletišta Strmac, te brojni drugi. Sa značajem čitave kontinentalne turističke priče, upoznao je, na kraju svečanosti, najpozvaniji čovjek projekta državni tajnik Ministarstva Željko Lenart.

 

Autor: Simonida Tarbuk/photo: putovnica.net

Komentari
Prethodni članakStanje sigurnosti u 10 mjeseci ove godine vrlo dobro
Sljedeći članakRadovi u Ulici Zrinskih u Novoj Gradiški