Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU snažno su porasle u 2022. zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije, a Hrvatska je nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica, pokazali su podaci Eurostata.

Poljoprivredni proizvodi u EU poskupjeli su prošle godine za 24 posto, izračunao je Eurostat. U 2021. cijene su im porasle 9,3 posto, a u 2022. gotovo su stagnirale. – prenosi portal N1.

Hrvatska je blago ispod europskog prosjeka s rastom cijena poljoprivrednih proizvoda u 2022. za 19,4 posto. U 2021. uvećane su za 12,6 posto, a u 2022. bile su gotovo nepromijenjene.

Poskupljenja su, ističu analitičari, potaknuli poremećaji na globalnim poljoprivrednim tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini jer su te dvije zemlje značajne izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i gnojiva, objašnjavaju europski statističari.

Snažno su na cijene utjecali i suša koja je smanjila prinos žitarica te inflatorni pritisci, potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Najviše su prošle godine u EU poskupjele žitarice i jaja, za nekih 45 posto, i mlijeko, za 31 posto. Poskupljenje žitarica kretalo se prošle godine u rasponu od nekih 33 posto u Austriji, Nizozemskoj i Latviji, do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj.

Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s poskupljenjem žitarica od 52 posto. U 2021. bile su poskupjele 39 posto, a u 2020. cijena im je gotovo stagnirala.

Jaja su pak najviše poskupjela u Francuskoj i Belgiji, za 76 odnosno 74 posto. Najblaži rast cijena zabilježili su Cipar i Grčka, za sedam posto.

Hrvatska je prošle godine pratila europski prosjek s poskupljenjem jaja za 43 posto, U 2021. cijena im je porasla 1,7 posto.

Cijene mlijeka su također porasle. U Hrvatskoj je mlijeko prošle godine poskupjelo za 20 posto. – pokazali su podaci Eurostata.

Komentari
Prethodni članakU Brodsko-posavskoj županiji držan sastanak s temom upoznavanja aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva financija
Sljedeći članakPolicija poziva: Građani, pridružite nam se i podržite dragovoljnu predaju oružja!