Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića danas je u Velikoj vijećnici zgrade županijske uprave održana treća sjednica Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema na kojoj je poseban akcent stavljen na ulaganja u prometnu infrastrukturu i raspolaganje državnom imovinom, piše Sbplus.hr

Prema riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića značajniji projekti koji su u pripremi u željezničkoj infrastrukturi, uz ostalo je, i rekonstrukcija dionice Okučani-Vinkovci za koju je potpisan ugovor o dodjeli 11,5 milijuna eura bespovratnih sredstava i za koju je izrada dokumentacije u tijeku. Vezano za aktivnosti i ulaganja u plovne putove i riječne luke spomenut je potpisani ugovor za dodjelu 6,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za nadogradnju infrastrukture i razvoj terminala i pratećih objekata u Luci Slavonski Brod. Istaknuto je i kako je odobrenu EU financiranje te poptisan ugovor za dodjelu 551 tisuće eura bespovratnih sredstava za izradu studije procjene utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za rijeku Savu (Jaruge-Novi Grad). 

Govoreći o planovima za iduću, 2018. godinu, kada je u pitanju pet slavonskih županija,  najavljena su ulaganja Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta u ukupnom iznosu od gotovo 341 milijun kuna, u željezničku infrastrukturu 112, riječne Luke 26 milijuna kuna te u javni gradski prijevoz 200 milijuna kuna.

Ministar državne imovine Goran Marić na današnjoj je sjednici Savjeta istaknuo kako po pitanju sređivanja situacije s državnom imovinom ništa nije napravljeno proteklih 25 godina te je pozvao jedinice lokalne uprave i samouprave neka im dostave podatke o državnoj imovini na njihovom području. Zasad, na taj zahtjev ministarstva odgovorilo tek šest jedinica, a među njima i Slavonski Bord.

Pitanje Đure Đakovića bilo je temom sastanka brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i gradonačelnika Mirka Duspare s premijerom Plenkovićem, a koji je uoči sjednice Savjeta, održan iza zatvorenih vrata. Na samoj sjednici Savjeta pak i gradonačelnik Duspara i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk aktualizirali su problem prostora za školu za djecu s posebnim potrebama “Milan Amruš”, dok je, uz gradonačelnika Mirka Dusparu, pitanje brodskog Sveučilišta potencirao i saborski zastupnik Pero Ćosić. – “U javnosti se sve više razvija percepcija kako je lokalni HDZ protiv brodskog Sveučilišta pa molim premijera i ministre da se poduzme sve kako bi se što žurnije riješila cijela situacija i nastali spor, a Brod dobio sveučilište”, kazao je zastupnik Ćosić, na današnjoj sjednici Savjeta nakon koje je premijer Plenković sa suradnicima, uz nazočnost župana Marušića i gradonačelnika Dusparu, održao press konferenciju čiji sadržaj u cijelosti donosimo u video prilogu. 

Priopćenje Vlade sa današnje sjednice u Slavonskom Brodu, koju je vodio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prenosimo u cijelosti: 

“Na kraju sjednice, predsjednik Vlade zaključio je da je potrebno nastaviti s dinamiziranjem aktivnosti svih resora u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u partnerstvu s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatskim saborom i drugim državnim institucijama, predstavnicima gospodarstva, akademske zajednice i civilnog društva.

Na sjednici je pozdravljen visok iznos ugovorenih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova od 1,54 milijarde kuna u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je ugovoren u protekla 4 i pol mjeseca od prošle sjednice Savjeta, čime je postotak ugovaranja više nego udvostručen sa 6,73% na 14,85% u odnosu na ciljani iznos ugovaranja.

Suradnjom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa Svjetskom bankom na izradi analitičkih podloga, stvorit će se preduvjeti za budući regionalni operativni program Slavonija, Baranja i Srijem te pravedniju statističku podjelu NUTS 2 regija RH.

Promjenom zakonskog okvira (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima, Zakon o razvoju Grada Vukovara), Vlada Republike Hrvatske omogućava smanjivanje regionalnih nejednakosti, jačanje uloge regionalnih koordinatora i učinkovitije upravljanje razvojem.

Uvođenjem instrumenta Razvojnog sporazuma kao sastavnog dijela Zakona o regionalnom razvoju, osigurava se decentralizacija sustava upravljanja EU fondovima i stvara mehanizam za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Na sjednici je podržano povećanje sredstava Fonda za regionalni razvoj u proračunu RH za 2018. godinu za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Sredstva Fonda namijenjena su za pripremu projekata za EU fondove; pred−financiranje EU projekata; sufinanciranje EU projekata; financiranje ravnomjernog regionalnog razvoja JLS i županija.

Utvrđeno je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi aktivnosti usmjerene na jačanje financijske sposobnosti i konkurentnosti poduzetnika kroz intenziviranje korištenja EU fondova i poboljšanje zakonskog okvira koji će potaknuti stvaranje novih lanaca vrijednosti u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Aktivnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture usredotočene su na nastavak započetih projekata u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, kao i u unutarnjim plovnim putovima. Nastavljaju se i pripreme projekata javnog gradskog prometa za financiranje iz fondova EU.

Ministarstvo državne imovine intenzivirat će obradu zahtjeva jedinica lokalne i područne samouprave za stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine u svrhu izgradnje poduzetničkih zona kroz izdavanje suglasnosti za prijavu na EU fondove, odnosno darovanje, dodjele na korištenje ili kupnje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković sjednicu Savjeta održanu u Slavonskom Brodu.

Također je dogovoreno da se 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održi u Virovitici, krajem veljače iduće godine, na temu poljoprivrede i gospodarstva.

Prezentaciju i fotografije sa sjednice možete pregledati na sljedećim poveznicama: (prezentacija – http://bit.ly/2zUkq7A, fotografije – http://bit.ly/2z7ZhTG)” – piše u službenom priopćenju za javnost sa sjednice na koju su premijer, potpredsjednica Vlade, ministri,…stigli s više službenih automobila.

Možda je ovo bila prilika za zajednički prijevoz, primjerice autobusom i, makar simbolično, demonstriranje kako su najviši hrvatski dužnosnici spremni štedjeti u korist ulaganja ušteđenog u ona područja u kojima su ulaganja najpotrebnija. Ovako, u siromašnoj Slavoniji, još jednom je pokazana rastrošnost hrvatskog državnog aparata. O tome koliko je pak dio nazočnih zadržao koncentraciju na današnjem trosatnom sastanaku ponajbolje govore fotografije.

Autor i foto: Sbplus

no images were found

Komentari