Danas, 6. veljače, Nova Gradiška je opet bila centar sportskih zbivanja. Našem gradu je pripala velika čast udomaćiti službenu utakmicu odigravanja osmine finala Kupa Hrvatske u rukometu za žene, između naše Slavonke i višestrukog prvaka Hrvatske Podravke Vegete iz Koprivnice. Djevojke iz Slavonke, nažalost, nisu mogle parirati iskusnijim i poletnijim protivnicama koje su utakmicu, takoreći, rutinski odradile i postavile visok rezultat 14:41.

Izuzetna je čast ugostiti najtrofejniji hrvatski rukometni klub (17 puta prvakinje Hrvatske, 16 puta pobjednice kupa). Gradu dugo nije pružena takva jedna velika prilika. No, i Slavonka je svojom bogatom prošloću dostojan protivnik. Naše rukometne uzdanice ostvarile su najveći podvig u povijesti sporta i Grada davne 1953. godine, kada su osvojile naslov prvakinja Hrvatske u trodnevnom turniru koji je održan u Novoj Gradiški. Samo mjesec dana kasnije, također u Novoj Gradiški, održano je prvo službeno rukometno prvenstvo Jugoslavije, na kojem su naše rukometašice postale prvakinje bivše države.

Večeras su bile prvakinje u hrabrosti. Lijepo je bilo gledati rezultat 3:4 u prvim minutama utakmice, a zatim je krenulo bombardiranje iz redova Podravke Vegete. U prvom poluvremenu među najuspješnijim igračicama Podravke istaknule su se Andrea Čović i Marijeta Vidak s po četiri pogotka. Prvih 30 minuta završilo je rezultatom 6:24.

Niti u nastavku utakmice “male zelene” nisu uspjele ozbiljnije zaprijetiti odlično raspoloženoj Ivani Kapitanović na golu Podravke, no ipak su ustrajale u brojnim pokušajima. Krajnji ishod utakmice 14:41 je razriješio sve dileme – Podravka Vegeta je izborila četvrtfinale Kupa Hrvatske. Zanimljivo je kako je u Koprivnici istovremeno odigrana i utakmica osmine finala Kupa između druge najbolje momčadi iz Koprivnice, Podravke Lino, i varaždinskog prvoligaša Koke. P. Lino je slavila rezultatom 35:31.

Među najhrabrijim “Slavonkama” istaknula se borbena Dora Malnar, a kao najbolji strijelac, s četiri pogotka, odvažna Josipa Laslo. Mnogima je zapala za oko i talentirana golmanica Barbara Sokić koja je još jednom pokazala brze reflekse u obranama. Najbolji strijelac u Podravki Vegeti bila je Ivana Dragišić s osam postignutih pogodaka, a u stopu ju je slijedila i Marijeta Vidak sa šest pogodaka.

Iako pred brojnom publikom i potporom u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole, Slavonka je bila slabiji protivnik. No ostaje jedno veliko iskustvo, ali i motivacija za što boljim igranjem i napornijim treniranjem djevojaka, kako bi jednog dana vratile ugled Slavonki koja je nekada davno radila podvige bez presedana.

Odigravanje večerašnje utakmice dobrim dijelom možemo zahvaliti najvrjednijem i najpoznatijem novogradiškom sportskom djelatniku Ivi Petranoviću, jer poznato je njegovo pionirsko htijenje za probojem ženskog rukometa na ostale kontinente svijeta. Ivi Petranoviću je prije početka utakmice odana počast minutom šutnje. Nedavno nas je napustio, no ne možemo ga prežaliti čim se prisjetimo njegove bogate sportske ostavštine i kronološke dokumentacije do onog najsitinjeg detalja.

RK Slavonka – RK Podravka Vegeta 14:41 (6:24)

Nastavno-športska dvorana Elektrotehničke i ekonomske škole.
Broj gledatelja: 200.
Suci: Igor Hunjadi (Zagreb), Marijo Zečević (Zagreb).

RK “Slavonka”: Sanja Didović (3), Fanika Lukačević, Antonia Samardžić, Ana-Marija Dautović (1), Dora Malnar, Josipa Laslo (4), Željka Safundžić (3), Marinela Starčević (1), Barbara Sokić, Maja Milinović (2), Deana Remenar, Valentina Orašinović, Danijela Španović, Ivana Đaković.
Trener: Ljiljana Zdunić.

RK “Podravka Vegeta”: Marta Žderić, Andrea Čović (4), Tanja Kiridžić (4), Žana Čović (4), Iva Pongrac (5), Sara Šenvald (3), Maja Šon (4), Anita Gaće (3), Vesna Milanović-Litre, Ivana Dragišić (8), Marijeta Vidak (6), Ivana Jelčić, Ivana Kapitanović, Lidija Horvat, Nikica Pušić-Koroljević.
Trener: Neven Hrupec.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakAmerički šok za Norine roditelje i cijelu Hrvatsku!
Sljedeći članakPozitivna lavina dobrih ljudi iz Nove Gradiške – Sretno NORA!