U organizaciji udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “studio B” organiziran je okrugli stol u cilju provedbe svoje prve projektne inicijative “Probij zid šutnje” u cilju predstavljanja rezultata istraživanja koje se bavilo problematikom nasilja nad ženama na području Brodsko-posavske županije. Inicijativa jer podržana od strane zaklade “Solidarna” kroz natječaj “Drugotna na sav glas”

Na sastanku pod vodstvom Nikoline Jureković, autorice spomenutog istraživanja i predsjednice udruge, predstavljeni su alarmantni podatci koji su dobiveni na uzorku od 100 ispitanica na području Brodsko-posavske županije.

Ovom inicijativom udruga “Studio B” želi privući pozornost i na problem obiteljskog nasilja nad ženama u partnerskim/bračnim odnosima, tj. rodno uvjetovanog nasilja.

Kako ističu, glavni cilj ove inicijative je podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama da bi se postigla pozitivna društvena promjena unutar lokalne zajednice. Da bi se to postiglo potrebno je mijenjati stavove pojedinaca o nasilju koji misle da je to samo “privatna” stvar.

– Nasilje nad ženama uzima sve više maha i nužno je potrebno ovu temu unijeti u javni diskurs unutar i izvan lokalne zajednice da ovo više ne bude tabu tema. – ističu iz Udruge.

Svaka treća žena u brodsko-posavskoj županiji je bila žrtva nasilja. 74% ispitanica smatra da je izrazito potrebno ženama i djeci osigurati sigurna skloništa i zaštitu od nasilnika što, nažalost, za sada nije realizirano.

Na ovom okruglom stolu okupili smo relevantne dionike da im predstavimo rezultate, a to su

predstavnici za socijalnu skrb, predstavnici škola, mediji, predstavnici Općinskog suda Nova Gradiška i policijske-uprave Brodsko-posdavske županije zato što smatramo da je izrazito važno da i predstavnici OCD-a, tj. civilnog društva, predstavnici medija i javnih institucija zajedno djeluju kako bi radili na spriječavanju nasilja nad ženama i riješavanju već postojećeg spomenutog problema. Želimo uspostaviti međusektorsku suradnju kroz npr. Projektne inicijative ili neke druge načine.

Jako velik broj žena i ne prepoznaje oblik nasilja i zato želimo kroz medije upoznati žene koje nisu ni svjesne da su podvrgnute nasilju.

Imamo podatkle policijske uprave Brodsko-posavske i ne znamo koliko je u tim svim dijelima postotak obiteljskog nasilja. Nadamo se da ćemo te podatke saznati od predstavnika policijske uprave.

Kako doznajemo informacije od srodnih udruga na jedan prijavljen slučaj dogodi se 10. Tako da kakve su god brojke od strane policije izvještene procjene su da većina žena ne prijavljuje nasilje. Uzrok tome je vjerojatno strah, osuda okoline i zato što živimo u patrijahalnom društvu. Žene također često ne prepoznaju i psihološko i financijsko nasilje.

Veliki je problem tzv. silovanje u braku koje je hrvatskim kaznenim zakonom prepoznato tek 2015. godine i onda je uvedeno kao kazneno dijelo. Prije toga nije ni bilo zakonom prepoznato. – stavovi su predstavnika udruge “Studio B”

Autor: Dejan Ivanković

 

 

Komentari
Prethodni članakOkučani: Potpisan koalicijski sporazum HSS-a i SDP-a
Sljedeći članakŠto bi se dogodilo kada bi se muškarci fotkali za društvene mreže poput žena?!