U novogradiškom Domu kulture sinoć je održana predstava “Ritina škola”. Komedija Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Glavne uloge tumače Nataša Janjić i Marko Torjanac (koji je i redatelj predstave).

U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora, Rita se upoznaje s profesorom Pravdanom, rezigniranim profesorom književnosti, te učini taj tečaj potpuno drugačijim za njih oboje. Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio, dok nije počeo predavati na večernjem tečaju.

Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija  i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja “želi znati, želi shvatit, želi skužiti!”
Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo, samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos.
Njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz “Ritine škole”  Novogradiščani su sigurno razmišljali i nakon predstave.

ULOGE:
Pravdan
 Marko Torjanac
Rita  Nataša Janjić
Prijevod, prilagodba, scenografija i režija Marko Torjanac
Kostimograf Đurđa Janeš
Skladatelj Milorad Stranić
Oblikovatelj zvuka Damir Rončević
Dizajn Tomislav Veltruski
Fotograf Mladen Pobi
Snimatelj Hrvoje Felbar

Majstor svjetla Jadranko Herceg
Majstor zvuka Damir Rončević
Garderoba i rekvizita Marina Uroić
Šminka i frizura snimljenih materijala Danijela Pavlek

  ritina1

slika_7264327402253

rita

Komentari