Načelnik Stožera CZ Stjepan Bošnjaković u ovoj prigodi kazao je slijedeće: U proteklih tjedan dana došlo je do određenih epidemioloških promjena na nacionalnoj razini. Počeo se povećavati broj pozitivnih slučajeva na Covid-19, posebno tijekom proteklog vikenda. Posljedica je to dijelom popuštanja protuepidemijskih mjera s ciljem poticanja gospodaskih aktivnosti, dijelom otvaranja granica s ciljem nesmetanog dolaska turista u RH, a dijelom nepoštivanja mjera HZJZ posebice onih koje se tiču javnih društvenih okupljanja. Načelnik Bošnjaković kazao je kako smo zadnja županija koja je imala karantenski objekt pod mobilizacijom zbog povratka radnika s rada u inozemstvu. Nakon napuštanja zadnje osobe, karantenski objekt je demobiliziran kao posljdnji u RH. Bošnjaković je izvjestio kako je Stožer danas donio zaključak vezan uz pogoršanje epidemiološke situacije u RH posebice u susjednim županijama i činjenicu kako je Brodsko-posavska – pogranična županija. Zbog sigurnosti i velike fluktuacije stanovništva Stožer CZ BPŽ će zatražiti od Nacionalnog stožera CZ i HZjZ mišljenje ili preporuku za posjete u bolnicama i domovima za starije i nemoćne kako bi se eventualno širenje koronavirusa svelo na minimum.

Na današnjoj sjednici Stožera CZ BPŽ raspravljalo se i o aktu koji je donio HZJZ –„Postupak kod pojave COVID-19 u turističkim smještajnim objektima”. Pošto su svi karantenski smještaji demobilizirani imamo situaciju da postoji mogućnost da strani gost, posjetitelj ili državljanin bude pozitivan na COVID-19. tijekom današnjeg dana obavit će se razgovori za ustupanje određenih lokacija za smještaj takvih osoba što će biti iskoordinirano s Zavodom za javno zdravstvo i pratećim institucijama.

Treća informacija sa današnje sjednice Stožera CZ je da se još 5 radnika „Đure Đaković –montaže” vraća iz Švedske te će ubrzo biti razrađen mehnizam i protokol njihova povratka u RH, po sličnom modelu kako je to učinjeno i u ranijem slučaju.

Komentari
Prethodni članakOrubica: Svetkovina Presvetog Srca Isusova
Sljedeći članakNAJAVLJEN NOVI REŽIM NA GRANICI: Po dolasku iz BiH ponovno u samoizolaciju?