UN je prepoznao važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja proglasio Svjetskim danom pčela. Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema.

Pčelarstvo je uvršteno u Pravilnik o provedbi mjere 17 “Upravljanje rizicima, podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Kako napominje predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva (HAD), dr. sc. Gordana Hegić, mag. ing. agr., posljednjih godina svjedoci smo neizvjesnih vremenskih prilika, loših paša i bolesti pčela, a kada se na to nadoda ovogodišnja nevolja s virusom Korone te potres doista vidimo da uz pčele treba zaštititi i pčelare i njihove obitelji kojima je pčelarstvo značajan izvor prihoda, prenosi Agroklub.

Uvrštenje u Pravilnik, što je, dodaje ona, rezultat suradnje HAD-a i Link Insurance Brokers, dovodi do toga da je proizvod grupnog osiguranja pčela postao pristupačniji i financijski prihvatljiviji za pčelare. To je proizvod kojim se rizik od financijskih gubitaka uslijed uginuća pčela, uništenja košnica i meda te gubitka poljoprivredne proizvodnje u pčelarstvu prenosi na osiguravajuće društvo.

Premija osiguranja pčela i poljoprivredne prizvodnje je subvencionirana do 70%, odnosno najviše do 75.000 EUR, od strane Agencije za ruralni razvoj. Kako se pojašnjava u brošuri koju su izradili, odmah po uplati 30% premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje, možete predati zahtjev za odobravanje novčane potpore Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Odobrena potpora isplaćuje se na račun osiguratelja, čime se zatvara vaša obveza kao ugovaratelja osiguranja.

Foto: Internet

Komentari