Opća bolnica Nova Gradiška kao sinonim integriteta i pružanja zdravstvene skrbi na širem novogradiškom području svakim danom poprima sve ljepši izgled, kadrovski i dijagnostički sve je ekipiranija, a kvalitetom i pružanjem usluga zdravstvene skrbi, slobodno se može mjeriti s ustanovama i zdravstvenim centrima u većim, urbanim sredinama.

Početkom mjeseca studenog prošle je godine, uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, svečano otvorena Zdravstvena jedinica za dijalizu, projekt o kojem se pričalo dugi niz godina.

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelništva i ravnatelja novogradiške bolnice dr. Josipa Kolodzieja te uz potporu Brodsko posavske županije i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, pacijenti su dobili novi odjel dijalize i mogućnost pružanja kvalitetne zdravstvene skrbi u našoj bolnici.

Podsjetimo, dosada su takvi pacijenti zbog potreba dijalize svakodnevno morali putovati u Slavonski Brod; otvaranjem ove zdravstvene jedinice kompletan postupak dijalize mogu obaviti u našoj zdravstvenoj ustanovi.

Očito, duga povijest ove zdravstvene ustanove ostavila je traga u kvaliteti rada zdravstvenih djelatnika, pristupu bolesnicima, požrtvovnosti i humanosti. Liječnici i medicinske sestre, iz generacije u generaciju, prenose svoja znanja i iskustva učeći mlađe, usađujući im prave vrijednosti

Kroz sve godine postojanja, bolnica vremenom poprima sva svoja današnja obilježja i pruža potpunu zdravstvenu zaštitu žitelja ovog dijela Slavonije.

Prava potvrda za sve navedeno novootvorena je Zdravstvena jedinica za dijalizu koja je dio Odjela opće interne medicine.

Na čelu je Zdravstvene jedinice za dijalizu naša sugrađanka, mlada liječnica dr. Dijana Knežević Strinavić, specijalistica opće interne medicine koja je za potrebe ovoga posla „prošla” dodatne edukacije:

– Prije svega, željela bih se zahvaliti ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipu Kolodzieju i voditeljici Odjela opće interne medicine dr. Valentini Strinavić Bakunić što su mi ukazali povjerenje da obavljam ovu odgovornu dužnost. Također, želim zahvaliti i svim fizičkim i pravnim osobama koji su nam pomogli da dobijemo ovakav odjel. Završila sam specijalizaciju iz opće interne medicine, prošla, zajedno s osobljem, dodatnu edukaciju iz dijalize, krajnji mi je cilj završiti subspecijalizaciju iz nefrologije i ostati raditi našoj bolnici.

Puno smo truda uložili u ovaj odjel kako bi sve profunkcioniralo i mislim da smo uspjeli. Zadovoljni smo s opremom koja je vrhunska, pacijenti su zadovoljni, a i mi. Prostor je, također, u potpunosti prilagođen pacijentima kako bi se na neki način osjećali kao kod svoje kuće.

Imamo deset priključnih mjesta za dijalizu i još jedno, posebno, u izolaciji. Zasada imamo 25 bolesnika s užeg i šireg novogradiškog područja koji su dosada išli u Slavonski Brod; imamo četiri do pet pacijenata koji su u preterminalnoj fazi, tj. koji se lagano pripremaju za dijalizu i još četiri pacijenta u Slavonskom Brodu koje planiramo ovoga proljeća preuzeti.

Život pacijenata koji moraju ići na dijalizu nije nimalo lak, a mi im želimo osigurati vrhunske uvjete i njegu. Puno se trudimo, tijekom same dijalize dosta razgovaramo s pacijentima, prolazimo njihovu terapiju, savjetujemo ih o prehrani i načinu liječenja. Zaista, pacijenta gledamo kao cjelinu, sa svim njegovim bolestima. Je li me slušaju?! Naravno da nas slušaju, svaki im je savjet dragocjen, nastojimo ih i mi sami motivirati i kada vidimo pomak u nalazu i liječenju svima nam je drago – s osmijehom nam priča dr. Dijana Strinavić Knežević.

 

Dr. Josip Kolodziej: Bolnica živi „punim plućima”

Zadovoljan je i ravnatelj novogradiške bolnice dr. Josip Kolodziej:

– Prezadovoljan sam radom ovoga odjela, a što je najvažnije, zadovoljni su pacijenti. Velika je razlika i stvar da više ne moraju putovati u Slavonski Brod, a mislim da je i ovaj prostor puno ugodniji nego onaj u kojem su se prije dijalizirali.

Nedavno su nas posjetili predstavnici jedne privatne klinike koja obavlja dijalizu i njihovi liječnici; oni su se začudili standardima liječenja koji su gotovo istovjetni kao i u privatnim klinikama.

Kada smo osnivali Zdravstvenu jedinicu dijalize doktorica Knežević Strinavić izrazila je želju da se bavi upravo ovim područjem, također sestre koje rade s pacijentima posebno su se pripremale za ovu funkciju i imaju izvrstan pristup pacijentima. Zadovoljni smo popunjenošću odjela i iznimno sretni da smo učinili još jednu dobru stvar za naše pacijente. Radimo, nastojimo dati maksimum.

U protekloj godini obnovili smo svu moguću dijagnostiku, od rengena, četiri, pet novih ultrazvuka, intraoperacijski c look, novu sterilizaciju, samo u opremu smo uložili pet, do šest milijuna kuna.

U četvrtom nas mjesecu očekuje otvorenje novoobnovljenog Odjela pedijatrije, investicije vrijedne oko tri milijuna kuna. Jučer sam dobio od resornog ministra Milana Kujundžića pismenu suglasnost da nam je odobreno nešto manje od pet milijuna kuna za kupnju novog CT uređaja.

U suradnji s Brodsko posavskom županiji napravili smo projekt kompletne energetske obnove bolnice, projekt vrijednosti 40 milijuna kuna. Prvi su ugovori potpisani, radovi kreću za nekoliko dana. Krećemo najprije s Odjelima ginekologije, pedijatrije, kirurgije i interne. Tu je i projekt uređenja bolničkog kruga vrijednosti sedam milijuna kuna. Do kraja godine planiramo kupiti i dva nova ultrazvuka, dva kolonoskopa i gastroskopa, novi video stup…

Radimo puno na obnovi prostora, opreme, kadrovski smo ekipirani. Radi se, zaista, puno i možemo reći da bolnica živi “punim plućima” – ističe dr. Kolodziej.

 

Dr. Valentina Strinavić Bakunić: Želimo da pacijenti u svom gradu imaju kvalitetu, osjećaju sigurnost i budu zadovoljni

Više nego zadovoljna i voditeljica je Odjela opće interne medicine u Općoj bolnici Nova Gradiška dr. Valentina Strinavić Bakunić:

– Iznimno sam zadovoljna radom i trudom dr. Knežević Strinavić kao voditeljice i njenog tima sestara koje su pokazale da su jako kvalitetne i stručne. Unatoč brzoj edukaciji, novom odjelu i potrebi učenja, uspjele su savladati kompletan postupak liječenja dijalizom.

Ono što je najbitnije, činjenica je da su pacijenti adekvatno i kvalitetno zbrinuti, na nivou kojem se možemo usporediti s vodećim centrima. Ne moramo se sramiti ni po opremi, kadrovima i edukaciji naše doktorice i sestara koje su izvrsne!

Naravno, velika hvala i ravnatelju dr. Josipu Kolodzieju koji je učinio maksimum kako bi dobili Odjel dijalize i pružili vrhunsku uslugu našim pacijentima. Omogućio nam je rad na vrhunskoj dijagnostičkoj opremi, a također čini maksimum kako bi mladi liječnici ostali u našem gradu i omogućilo im se kompletno stručno usavršavanje.

Kao što sam i najavila kada sam preuzimala dužnost voditeljice Odjela, nastojat ću u sljedeće četiri godine dati maksimum kako bi naš Odjel napredovao u smislu usavršavanja osoblja i pružanja usluga našim pacijentima. U konačnici, najbitnije je da naši pacijenti budu zadovoljni, da im bude omogućena široka paleta usluga i poboljšamo im kvalitetu života i pružanja usluga kako ne bi morali ići u druge centre. Želimo da pacijenti u svom gradu imaju kvalitetu, osjećaju sigurnost i budu zadovoljni.Planovi postoje, dobra volja postoji i idemo dalje – ističe dr. Strinavić Bakunić.

 

A što kažu pacijenti…

Ankica Aleksić dolazi iz Okučana, liječi se u novogradiškoj bolnici od ljeta prošle godine:

– Znate što ću vam reći, ovo je hotelski smještaj! Hrana, doktorica, sestre, vidite i sami koliko su simpatične. Predobre su nam! Mi svi stari, a one se toliko brinu o nama kao da imamo 15, 20 godina. Predobro nam je. Teško nam je bilo putovati u Slavonski Brod, ovo nam je sada idealno. Hrana, smještaj, posebno naše osoblje. Mi se sada vratimo s dijalize za 15,20 minuta. Ljubazni su i vozači koji nas prevoze, ma puno im hvala. Oni nam pomažu i neizmjerno smo im zahvalni. Oni su naš spas – s osmijehom nam priča Ankica.

Luka Sedlić također je iz Okučana, na dijalizi je nešto više od godinu dana:

– Kada nas je već takva nevolja snašla i moramo se boriti, sreća nam je da smo ovdje u Novoj Gradiški naišli na ovako dobru liječnicu i medicinsko osoblje. Bio sam na dijalizi i u Zagrebu, Slavonskom Brodu, ali ovdje nam je odlično. Ovo je vrhunski komfor, liječenje, ma svaka im čast. Ovdje je najbolje i hvala Bogu da ih imamo – kaže.

 

 

 

Komentari