Tijekom rujna bit će otvoren natječaj za tip operacije 6.2.1. – “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti”. Trenutno se radi na finalizaciji Pravilnika i definiranju uvjeta prihvatljivosti i prihvatljivih aktivnosti te implemetiranju novog načina obrade prijava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zašto je ovaj natječaj važan

Postojeća razina poljoprivredne proizvodnje ne omogućava zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima što utječe na iseljavanje stanovništva i propadanje sela. Sve veći broj poljoprivrednih gospodarstava više ne može ekonomski održivo poslovati samo od poljoprivredne proizvodnje, pa je cilj ovog natječaja potaknuti pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. To će doprinjeti poboljšanju gospodarskih rezultata gospodarstava i njihovoj ekonomskoj održivosti. Također, natječajem će se stvoriti nova radna mjesta, podići kvaliteta života ruralnog stanovništva te potaknuti održivi razvoj ruralnih područja.

Osnovno o uvjetima

Prihvatljivi korisnici za dodjelu potpore su poljoprivredna gospodarstva do 49 zaposlenih, ekonomske veličine od najmanje 1.000 EUR, upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana prije podnošenja Zahtjeva za potporu koja pokreću novu nepoljoprivrednu djelatnost u ruralnom području s manje od 5.000 stanovnika, sljedećih organizacijskih oblika:

– Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

– Obrt

– Trgovačko društvo (isključujući društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela)

– Zadruga

Prihvatljive aktivnosti i troškovi po sektorima

1. Prerada i/ili marketing i/ili izravna prodaja proizvoda (koji nisu dio Priloga I Ugovora)

2. Pružanje usluga u ruralnim područjima (komunalne i građevinske usluge, vrtići, igraonice, sportski tereni, domovi za starije, servisi, veterinarske usluge, IT centri, knjigovodstveni servisi, pranje i ćišćenje, održavanje, frizerski saloni, pokretna prodaja…)

3. Tradicijski i umjetnički obrti

4. Turizam u ruralnom području

Potpora iznosi fiksnih 50.000 EUR.

Više o natječaju možete pronaći na stranici eufondovi.

Komentari
Prethodni članakPrilika za posao u Novoj Kapeli
Sljedeći članakLJETNA SNIŽENJA U CITY COLOSSEUMU