Vozaču koji je proglašen krivim za odnosni prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, a tu je ogromna novčana kazna

Vozači su osobito posebno senzibilni na kontrolu alkoholiziranosti, onu redovnu! Situacije kada u gluho doba noći policija tako nasumice zaustavlja vozila, traži dokumente i pita jeste li voljni? Alkotest, dakako! Puhanje, narodski rečeno! Gotovo osobno uvrijeđeni znaju biti oni „najispravniji“. Oni koji nikada ne zaviruju u čašicu, oni koji voze „po propisu“, a sve „papire“ i svu „opremu“ imaju „kao po špagi“. Kako onda baš njih netko ima potrebu „kontrolirati“? Ima, ima jer mu je to pravo dano zakonom. Vjerujte nema tu mjesta za inaćenje, niti prezentaciju osobnih principa i stavova koji se kose s ovlaštenjima policijskih službenika. 

Ne pristajete na alkotestiranje? Zašto?  Zato! Krasan razlog je taj zato! Zašto se biste protivili ukoliko tvrdite da ste alkohol zadnji puta vidjeli u boci na polici supermarketa? Iz principa! Možda ne pristajete iz nekog drugog ili trećeg razloga, uglavnom odbijate! Nećete puhati i baš nećete! Pravdate to osobnim otporom neosnovanoj represiji organa vlasti! Osim toga što vam mogu? Znate li da odbijanje alkotestiranja nije financijski lagodna manifestacija pukog principa, a i mogli biste zbog toga imati zabranu upravljanja vozilom nekoliko mjeseci!

Može, može, doista mogu vam uljudno ponuditi alkotestiranje čak i ako vi mislite da za to nema nikakvog razloga, budući ste vi posve trijezni i ništa ali baš ništa ne upućuje na zaključak da ste konzumirali išta što bi iole vuklo na alkohol. Ne morate plesti jezikom, ne morate posrtati, ne morate „bazditi“ na alkohol da bi policijski službenici bili ovlašteni u rutinskoj vas kontroli alkotestirati. Vi odbijete, a posljedice slijede! Zakon je jasan kao dan, novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina. No to nije sve! Tako kažu u TV prodaji, tako kaže i Zakon o sigurnosti prometa na cestama! Ukoliko je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za taj prekršaj, vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova. Pored toga ima i nagradni dodatak za ponavljače! Vozaču koji je proglašen krivim za odnosni prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put, a minimalno 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put. 

Nije potrebno policijskim službenicima sumnjati da ste konzumirali alkohol, da bi oni imali pravo alkotestirati vas, odnosno ponuditi vam „puhanje“ ! Sudovi nemaju problema s izricanjem kazni onima koji odbiju alkotestiranje, niti uvažavaju stajalište kako alkotestiranje dolazi u obzir samo prema onima koji su vidno alkoholizirani!

Tako je u presudi Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske Pž-2360/ 2018  od 16. rujna 2020. jasno izneseno: „Temeljem iskaza navedenog svjedoka nesporno je utvrdio da je okrivljenik odbio ponuđeno alkotestiranje, kao i da nije tražio vađenje krvi i urina radi analize. S obzirom na tako utvrđeno činjenično stanje prvostupanjski sud je ispravno utvrdio da je okrivljeni ostvario obilježje djela prekršaja koji mu je stavljen na teret, a što i ovaj sud u cijelosti prihvaća. Okrivljeni je ostvario obilježje djela prekršaja iz članka 282. stavka 9. Zakona o sigurnost prometa na cestama time što se kao vozač motorna vozila odbio podvrgnuti ispitivanju pomoću alkometra radi utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu. Za ostvarivanje obilježja djela prekršaja je irelevantno da li je vozač motornog vozila u vidno alkoholiziranom stanju, već je jedino relevantno odbijanje podvrgavanja alkotestiranju, a što je prvostupanjski sud utvrdio temeljem provedenog dokaznog postupka i što je valjano obrazložio“.

Izvor: HAK revija
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakDeset novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakPotpisani ugovori sa 43 nova stipendista Općine Rešetari