“Narodna koalicija je jamac nastavka sigurnog puta za Hrvatsku”, rekao je u četvrtak, 18. kolovoza na predstavljanju liste Narodne koalicije za 5. izbornu jedinicu nositelj Zdravko Ronko.

Istaknuo je kako je ova koalicija ujedno i jamac stabilnosti, gospodarskog rasta, nastavka reforme obrazovanja, dostupnosti zdravstva svima, a ne samo njima bogatima, poštivanja prava svih, te nastavka uzlaznog trenda gospodarskih pokazatelja, a pri tome misli na povećanje BDP-a, industrijske proizvodnje, zapošljavanja, osobne potrošnje, povećanja standarda i slično.
“Tri godine smo se borili s teškim naslijeđem prethodne HDZ-ove vlasti stvorivši čvrste osnove za te snažne pomake i iskorake, koji su donijeli i donose plod, a čime se sada bez imalo srama, bezočno, kite oni koji su u svega par mjeseci stvorili nered i kaos, baveći se samim sobom,  pokušavajući reformirati jedni druge, dok su im građani bili zadnja rupa na svirali”, rekao je Ronko.

Drugi na listi Narodne koalicije, HSS-ovac Davor Vlaović, govorio je o dijelu njihovog programa vezanog uz poljoprivredu, te posebno naglasio da je najveća stopa nezaposlenosti i odljev stanovništa upravo iz Slavonije i 5. izborne jedinice.
“Po nama iz HSS-a i Narodne koalicije, OPG-ovi su temelj razvoja poljoprivrede, te sve zakonske izmjene i zajednički nastupi će biti usmjereni na to da se poveća proizvodnja hrane u Hrvatskoj, kako bi bila konkurentna i dostupna našim potrošačima. Nastojat ćemo smanjiti te administrativne barijere, kako bi OPG-ovi bili stvarno konkurentni”, istaknuo je Vlaović.
“Treba riješiti i problem poljoprivrednog zemljišta, tržište proizvoda, dostupnosti sredstava iz EU fondova kroz Program ruralnog razvoja koji bi se trebao efikasnije provoditi nakon revizije”, dodao je.

Na listi Narodne koalicije, zanimljivo, u 5. izbornoj jedinici 50% čine žene, a jedna od njih je i Brođanka Emina Berbić Kolar, koja je govorila o obrazovanju i naglasila nužno vraćanje ekspertne skupine na posao kurikularne reforme.
“Nadam se da će se gospodin Jokić, koji je vodio reformu sa svojom skupinom, vratiti i da će voditi istu, ali njegov uvjet je da se politika makne iz obrazovanja, što će mu Narodna koalicija i omogućiti. Iskreno se nadamo da ćemo već 2017. i 2018. godine provesti eksperimentalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme, a da će 2018. i 2019. godine zaživjeti u svim školama Republike Hrvatske”, kaže.

Na predstavljanju liste bio je i Predrag Matić, bivši ministar branitelja, koji je rekao da je prošla SDP-ova Vlada učinila dosta toga za hrvatske branitelje, te naveo sve projekte koje su odradili, ali i one koje je HDZ-ova Vlada, kako ističe, zaustavila proteklih mjeseci. Ujedno je simbolično poslao poruku najvećoj hrvatskoj stranci.
“Za sve one koji ne znaju, ako na tijelu Frankensteina našarafite glavu missice, nažalost to i dalje ostaje Frankenstein. Kada smo već u Slavonskom Brodu, ovdje se pokazalo koja je to razlika između njih i nas. Upravo ovdje je stradalo najviše djece u Domovinskom ratu i oni su otvorili nedovršeni spomenik na čije otvorenje nisu došli ni roditelji, ni članovi obitelji, sami su sebi napravili derneke onako kako sami znaju praviti”, rekao je Matić.

Na kraju predstavljanja, Ronko je pozvao birače da izađu na izbore i zaokruže listu Narodne koalicije i u 5. izbornoj jedinici, te obećao da će se na najbolji mogući način i odužiti građanima.
Ujedno su pozvali građane da dođu u petak, 19. kolovoza na gradski trg u Slavonskom Brodu, gdje će na druženju s građanima biti i program koalicije predstaviti Zoran Milanović i Krešimir Beljak.

Evo i liste Narodne koalicije u 5. izbornoj jedinici:
1. Zdravko Ronko
2. Davor Vlaović
3. Marta Luc-Polanc
4. Predrag Matić
5. Vinko Grgić
6. Anica Birač
7. Vera Bošnjak
8. Biljana Gaća
9. Emina Kolar Berbić
10. Zvonimir Dragun
11. Marinko Lukenda
12. Josip Krnić
13. Mirna Krajina Andričević
14. Martina Vlašić

Tekst i fotografije: Nikola Knežević

no images were found

Komentari