Opća bolnica Nova Gradiška svakim danom poprima novi izgled, a dijagnostički i kadrovski sve više je ekipiranija, u skladu sa svim zahtjevima medicinske struke.

Rezultat je to kontinuiranih napora Uprave bolnice na čelu s agilnim ravnateljem dr. Josipom Kolodziem. Kako ističe, u tijeku je više projekata u ovoj bolnici.

Najmlađi pacijenti novogradiške bolnice uskoro će dobiti novi, suvremeno uređeni Odjel za pedijatriju:

– Projekt uređenja Odjela za pedijatriju odvijao se kroz tri faze. Dvije su faze bile financirane sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz program „Pomoći lokalnoj zajednici” i tu smo dobili gotovo 70 posto sredstava, ostatak su financirale jedinice lokalne samouprave, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Druga je faza bila energetska obnova odjela u kojoj je bila zamijenjena stolarija, vanjska ovojnica te izvršena sanacija krovišta. Trenutno smo u fazi unutarnjeg uređenja, do kraja tjedna očekujem da ćemo useliti na Odjel. To je veliki projekt „težak” oko tri milijuna kuna – kaže ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

– Nakon sedam godina dočekali smo taj dan da ćemo useliti u novi – stari prostor. To je prostor koji je prije sedam godina služio svrsi pedijatrijskog odjela i Službe za dječje bolesti. Sada ga dobivamo u jednom novom, izmijenjenom obliku, puno ljepšem, funkcionalnijem, po svim standardima suvremene arhitekture i medicine. Prostor je prilagođen svim potrebama liječenja dojenčadi, male i velike djece. Imamo posebne sobe za dojenčad, veliku djecu, imamo apartmanski smještaj za majke koje to žele. Tu je i soba za invalide, u središnjem dijelu odjela imamo prostor namijenjen za igraonicu koju, po suvremenim standardima i shvaćanjima, svaki odjel u Hrvatskoj treba imati.

Što se tiče drugih stvari, liječenja i dijagnostike, imamo prostora, nadamo se da ćemo u doglednom vrijeme uz donacije, u potpunosti se opremiti medicinskom opremom.

Nismo, zapravo, ni svjesni koliko smo puno dobili i koliko će to biti dobro za djecu i osoblje. Dječji odjel zahtijeva upravo ovakav prostor koji će biti prilagođen potrebama liječenja i boravka djece u bolnici – kaže dr. Dubravka Klobučar, voditeljica Odjela za pedijatriju u novogradiškoj bolnici.

Novogradiška bolnica veliko gradilište, višemilijunski projekti

Uz uređenje Odjela pedijatrije, u Općoj bolnici Nova Gradiška u tijeku je još nekoliko višemilijunskih projekata:

– U tijeku je energetska obnova više zgrada u bolnici, Odjela opće interne medicine, Odjela za opću kirurgiju i Odjela za ginekologiju i opstetriciju, kuhinje te starog dijela transfuzije.

Raspisan je natječaj za obnovu starog dijela bolnice, a u pripremi smo za raspisivanje natječaja za energetsku obnovu novog dijela bolnice. Ukupna vrijednost energetskih obnova ovih odjela je oko 42 milijuna kuna.

Trenutno se završava Odjel opće interne medicine, potom se kreće s obnovom Odjela za opću kirurgiju koja je, ipak, malo veći projekt.

Budući ćemo raditi centralnu klimatizaciju morat ćemo iseliti određene dijelove odjela dok se bude radilo i raditi manjim kapacitetom. U tijeku je natječaj za energetsku obnovu Jedinice intenzivnog liječenja pa ćemo najkasnije u roku mjesec dana krenuti i s tim dijelom bolnice.

Energetskom obnovom trebali bi uštedjeti više od 50 posto sredstava za energente. Uštede bi trebale biti, zaista, velike.

Dobili smo 4,75 milijuna kuna za nabavku novog CT uređaja, međutim, problem je u javnoj nabavi i tvrtkama koje se stalno žale na natječaje. Ja se nadam da će i ovome doći kraj i da ćemo najkasnije za mjesec dana dobiti novi CT.

S time smo, više manje zaokružili obnovu dijagnostike.

Kada sam došao na mjesto ravnatelja obnovili smo cijeli rendgen, nabavili pet ultrazvuka, novu snimaonu, dijaskopiju, digitalizirali cijeli rendgen, nabavili novi aparat C look koji služi za intraoperativno snimanje tijekom operacija.

Nabavili smo novi stup za endoskopiju, kolonoskopiju, gastroskopiju, novu sterilizaciju. Sve skupa, to je preko pet, šest milijuna kuna za novu opremu. Uz novi CT, to će biti desetak milijuna kuna i time smo obnovili svu dijagnostičku opremu u bolnici. Preostaje nam završiti ovaj građevinski dio, i što se tiče nekih mojih planova u ovoj fazi, smo sve više manje riješili.

Dolaze i novi specijalizanti, liste čekanja…

– Određeni broj specijalizanata se već vratio u novogradišku bolnicu, pet ih se vratilo, na specijalizaciji ih je još 25. Tijekom ljeta sastao sam se s mladim liječnicima koji završavaju školovanje i većina njih je izrazila želju da uzmu specijalizacije u našoj bolnici. Vratio nam se sa specijalizacija određeni broj liječnika, tu su dr. Španović, dr. Vezmar, dr. Jurjević i još nekoliko njih. Pomalo se ekipiramo, zaokružujemo kadrovski i mogu reći da smo zadovoljni – kaže dr. Kolodziej.

Treba li ravnatelj bolnice biti liječnik ili manager:

– Po meni treba biti liječnik, ali mora imati određena iskustva i znanja i na području ekonomije, prava. Što se tiče najavljenog štrajka liječnika, ne očekujem veće probleme i vjerujem da će resorno Ministarstvo i Vlada naći određeno rješenje.

Liste čekanja su takve kakve jesu. Neki dan sam imao pacijenta iz inozemstva koji je dobio termin za ultrazvuk srca u prosincu i protestirao. Nakon tjedan dana se vratio i rekao da tamo gdje živi, treba čekati još godinu dana duže. Mislim da se najviše čeka na ultrazvuk srca, kolor dopler karotida i ostalih krvnih žila, tu se najviše čeka. Ja se nadam da ćemo povratkom liječnika sa specijalizacije riješiti i ovaj problem.

Novogradiška bolnica zbrinjava sve veći broj pacijenata

– Ono što bih svakako htio istaknuti činjenica je da novogradiška bolnica zbrinjava sve veći broj pacijenata. Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih prometnih nesreća na autocesti u kojima se veliki broj pacijenata hospitalizira i zbrinjava upravo u našoj bolnici.

Sve to potvrđuje opravdanost postojanja bolnice. Potvrđuju to i svakodnevna izvješća koja kažu da imamo u hitnim ambulantama 12 tisuća pacijenata mjesečno, broj hospitalizacija pa i sama fakturirana realizacija. Mi svaki mjesec fakturiramo oko šest milijuna kuna prema HZZO-u. Da nam se to sve isplati, mi bi bili u plusu. Međutim, oni nama isplate onoliko koliko procijene da treba, tako da, kao i sve bolnice, još uvijek stvaramo određene minuse.

Nije to kao što je bilo prije, ali kažem, dobro je što svojim radom fakturiramo više nego što potrošimo. Ja se nadam kada nam se sredi gospodarstvo, kada se iz Proračuna bude moglo više izdvojiti za zdravstvo, da će se sve to iznivelirati.

Nama samo treba da nam plate onoliko koliko smo napravili i mi ćemo biti zadovoljni – zaključuje ravnatelj dr. Josip Kolodziej.

 

Komentari
Prethodni članakOstao bez dva traktora, jedan u požaru potpuno izgorio, drugi oštećen
Sljedeći članakProdajem 4 ženske svinje 110 do 140kg. Prodajem kukuruz u zrnu, kvalitetan. Prodajem zob. 035/346-036