Nadzor nad dvojnim iskazivanjem cijena
Kako bi se uveo euro kao službena valuta RH prvo je bilo potrebno donijeti Zakon o uvođenju eura kao službene valute, a objavljen je u Narodnim novinama broj 57/22 te stupa na snagu prvog dana od dana objave odluke Vijeća EU o usvajanju eura. tj. 1.1.2023. ili na dan uvođenja eura.

Ovaj zakon sadrži i dijelove koji se odnose na način nadzora tog Zakona u cijelosti, tako i na pravila poštivanja obveznog dvojnog iskazivanja cijena i pravilnog preračunavanja, uključujući i ovlasti svih nadležnih tijela koja provode taj nadzor.

Ovo nije šala, nije slučajnost i nije „nesreća“ kada vam tijela ovlaštena za nadzor izdaju rješenje u kojem naređuju otklanjanje uvrđenih nepravilnosti ili nezakonitosti, već ćete u istom tom rješenju dobiti rok u kojem ste dužni ukloniti navedene nepravilnosti i nezakonitosti. Mogu će je da nadzor utvrdi da u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga niste npr. ja jasan, čitljiv i vidljiv način iskazali cijene u eurima i u kunama.

No, nije samo na Nadzoru da utvrde propuste i nepravilnosti, također je i na vam dragi poduzetnici koji ste ovoga puta u ulozi potrošača, da prijavite propuste i nepravilnosti. Ne doživljavajte ovo kao da nekoga „cinkate“. Radi se o zajedničkom koraku i pravilima koja ako se propisuju svima, onda i vrijede za sve.

U ulozi građanina – potrošača pritužbe ćete moći prijavljivati nadležnim tijelima, a ona će utvrditi nepravilnosti i postupati nadalje.

Službena stranica za uvođenje eura u RH 2023 je www.euro.hr i tu će biti javno dostupni popisi trgovaca s „crne liste“ koji se nisu pridržavali traženog dvojnog iskazivanja cijena.
Ono što osobno mogu odgovorno tvrditi da u Kontoaru pripreme su pri samom kraju, kako za naš servis tako i za naše klijente.

U kojoj ste vi fazi priprema dvojnog iskazivanja cijena?

Mirela
#proknjižime #računajtenauspjeh #poduzetničkimindset

Komentari
Prethodni članakDanas akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Sljedeći članakStigao toplinski val: Temperature idu i do 40 stupnjeva