Ljubljana je odlučila ukinuti ograničenje zapošljavanja zbog potreba tržišta i nedostatka odgovarajuće radne snage, piše Večernji list.

Hrvatski građani od danas mogu raditi u Sloveniji bez radnih dozvola te će po pravima biti izjednačeni sa slovenskim građanima te s ostalim građanima Europske unije. Slovenija nije produžila ograničenje pristupa na slovensko tržište rada za državljane i državljanke Republike Hrvatske, što znači da od 1. srpnja nadalje za rad u Republici Sloveniji za iste nisu više potrebne radne dozvole te su na slovenskom tržištu rada u jednakom položaju kao i ostali državljani Europske unije, kažu iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. 

-“Olakšica zapošljavanja hrvatskih državljana na slovenskom tržištu rada slovenskom će gospodarstvu omogućiti lakše popunjavanje trenutnih potreba po radnoj snazi te će svakako pridonijeti rješavanju poteškoća onih slovenskih poduzeća koja u popunjavanju svojih kadrovskih praznina posežu za zapošljavanjem stranaca”, kažu u veleposlanstvu.

Slovenija je doduše imala sukladno propisima Europske unije mogućnost produžiti ograničenje pristupa na tržište rada za državljane i državljanke Republike Hrvatske još za dodatne dvije godine, ali s obzirom na prilike na slovenskom tržištu rada i poteškoće slovenskih poduzeća u svezi nedostatka odgovarajuće radne snage, za takvu mjeru više nije bilo potrebe, dodaju.

Komentari