O najavi mogućnosti otvaranja zelenih tržnica zadnjih se dana učestao govori. No, Nacionalni Stožer Civilne zaštite najavio je kako će s radom moći početi samo oni koji ispune sve potrebne uvjete zahvaljujući kojima će socijalni kontakt biti sveden na minimum, a provođenje mjera dezinfekcije na najvišoj mogućoj razini.

– Tijekom protekla dva dana, u dogovoru s nacionalnim i lokalnim stožerima, iskristalizirali su se strogi uvjeti i režim koje nije baš jednostavno ispuniti. Jučer smo ih primili od Nacionalnog stožera i proslijedili lokalnima. Prema odgovorima koje smo dobili s terena na području Brodsko-posavske županije tek je pet jedinica lokalne uprave i samouprave iskazalo kako može udovoljiti postavljenim kriterijima, dok su preostale 23 općine odgovorile kao ili nemaju tržnica ili nisu u stanju ispuniti zadane uvjete – kazao je na današnjoj konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković.

Prema pristiglim odgovorima tržnice bi trebale ponovno proraditi u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i u Novoj Kapeli, Oriovcu i Davoru. 

Izvor: SBplus 
Foto: ArhivaRNG

UVJETI ZA RAD TRŽNICA
U pripremi je Odluka kojim bi se dopustio rad tržnica uz poštivanje točno propisanih uvjeta. U nastavku je prijedlog uvjeta koji bi morali biti ispunjeni: 
I. Dopušten bi bio rad sljedećih vrsta tržnica i objekata na tržnicama:

  • Zatvorenih objekata u sastavu tržnica (prodavaonice, kiosci) na kojima se može kontrolirati ulaz izlaz
  • Zatvorenih tržnica koje su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori
  • U ograđenim prostorima na otvorenom na kojima se dopustila prodaja voća, povrća i cvijeća iza vozila, na malo 

II. Na tržnicama navedenim pod točkom I. a) i b) trebalo bi, uz opće mjere socijalnog distanciranja i sve mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dodatno:

  • Osigurati i ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupca.
  • Održavati razmak od 3 do 5 metara i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

III. Za prodaju na prodajnim mjestima (klupama) na tržnicama navedenim pod točkom II.b) potrebno je dodatno postaviti pregrade, odnosno zaštite od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
IV. Pod ograđenim prostorom iz točke I.c) smatra se površina na otvorenom, koja je ograđena ogradom i ima kontrolirani ulaz i izlaz vozila te regulaciju prometa, a morali bi biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • prodajna mjesta bi mogla biti gospodarska ili osobna vozila, između kojih se moraju uspostaviti sigurnosne mjere razmaka i to:
  • najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta;
  • najmanje 3 metra između vozila kupca koji je na prodajnom mjestu i vozila slijedećeg kupca.
  • prodaja voća, povrća i cvijeća morala bi se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu.

V. Na svim tržnicama i ograđenim prostorima na otvorenom iz točke I.a), b) i c)   moralo bi se, pored općih mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno:   
 – osigurati da se kod ulaza u  tržnice i prodajna mjesta, kao i u samim prostorima  tržnica, ne stvaraju gužve, te dati jasne upute i istaknuti ih na sve ulaze u tržnice i na vidljiva mjesta u prodavaonicama i kioscima
   – primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora
   – organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika i kupaca uz poštivanje stroge mjere socijalnog distanciranja
   – redovito provjetravati prostore (za zatvorene prostore)   
   – u tržnicama, u prostorima za korisnike osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolest 
  – na vidnim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te o strogoj mjeri socijalnog distanciranja.
Rad na svim tržnicama i prostorima iz točke I. a), b) i c), za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, bio bi dopušten samo uz poštivanje svih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo i ovih uvjeta.

 

Komentari
Prethodni članakCrveni križ Nova Gradiška: “Ostani doma, mi smo tu za Vas!”
Sljedeći članakPoznati detalji prometne nesreće u Rešetarima