Da bi znali tko smo, što smo i kamo idemo, moramo osvijestiti kako povijest ne počinje, ali ni ne završava s nama. Jer, cijeniti i vrednovati tradiciju i kulturno naslijeđe nacije, znači i poznavati je. A, snaga, bogatstvo i veličina tradicije, uči se i spoznaje, baš poput prvih slova, od malena.

Na tom su se tragu, vođeni jedinstvenom idejom protekli tjedan pronašli stručnjaci, djelatnici novogradiškog Gradskog muzeja i Dječjeg vrtića Nova Gradiška i kreirali sjajan “proizvod” kroz koji su najmlađim sugrađanima približili pojam kulture, edukacije, njegovanja tradicije, arheologije i etnologije. Jer, muzejski prostori, odavno više nisu mračne, ozbiljne prostorije prepune zastrašujućih, nepoznatih, prašinom pokrivenih artefakata. Iako su trenutačni, intenzivni radovi na izgradnji, obnovi i dogradnji novogradiškog Gradskog muzeja samo mali hendikep, kreativna radionica Muzeja i Dječjeg vrtića dokazala je kako muzej u svakom trenutku može i mora doći publici.

Potvrdila je  to i ravnateljica Ustanove, profesorica Marija Mihaljević, prihvaćajući nove trendove u kojima svaki prostor može postati i prostor kulture. Za priču pod nazivom ” U susret novogradiškom Glazbenom ljetu-muzejske tambure kroz likovni izraz djece dječjih vrtića “, koja je  rezultirala i sjajnom izložbom nastalih radova, ali i značajem čuvanja i odgajanja u tradicijskim vrijednostima, zaslužna je  inicijatorica,  profesorica Vesna Kolić Klikić, diplomirana etnologinja i arheologinja Gradskog muzeja.Sjajnu ideju, ali i končani završni proizvod,  otvorenu izložbu  s oduševljenjem je pozdravila  i ravnateljica Dječjeg vrtića, Vera Trobić, naglasivši kako je uloga odgajatelja, što se vrlo često zaboravlja, na prvom mjestu, odgojno obrazovana. U tom smislu i nesvakidašnji posjet muzeju idealan je pedagoški sadržaj, naglasila je Vera Trobić. KREATIVNA radionica i  izložba urodile su i nizom novih, kvalitetnih ideja, od kojih bi neke mogle postati i višemjesečne. Osim toga, pedagošku komponentu suradnje dječjeg vrtića i Gradskog muzeja pozdravila je i zamjenica gradonačelnika, magistrica Ljiljana Lukačević. Osim što su osjetili muzejsku atmosferu, namirisali kulturu, povijest i tradiciju, polaznici radionice, djeca Dječjeg vrtića, kući su otišla s jedinstvenim poklonom, majicom s logom Gradskog muzeja.Slijedeći susret zakazan je u pravom muzeju, onoga trenutka kada naš grad dobije reprezentativan prostor kakav zaslužuje. Bogatstvo etnologije i regionalna baština kojom se ponosimo, time nas je, definitivno i zadužila.A ako bude sreće, sve bi moglo biti završeno do kraja iduće godine, najavljuje ravnateljica Gradskog muzeja, Marija Mihaljević. Ukoliko ste  propustili otvorenje izložbe dječjih radova, kreativna viđenja tradicijskih instrumenata čekaju vas u izlogu  bivše Robne kuće sve do Novogradiškog glazbenog ljeta.

 

Autor: Simonida Tarbuk/photo: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški 1741 neženja, 1425 neudanih
Sljedeći članakGornji Bogićevci – prvo provala u crkvu a onda u poljoprivrednu zadrugu