Na blagdan Gospe od Suza, 31. kolovoza 2022. godine okupilo se u njezinu svetištu u Pleternici mnoštvo od oko dvadeset tisuća hodočasnika.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s četrdesetak svećenika. U ulaznoj procesiji dopraćen je lik Gospe od suza od crkve do oltara na otvorenom prostoru, gdje je biskup u ime nazočnih hodočasnika uputio pozdrav Isusovoj Majci. Poklikom njezine rođakinje Elizabete “Blažena ti što povjerova” nazočni su joj iskazali poštovanje i odanost. Obraćajući se zatim hodočasnicima biskup im je uz pozdrav čestitao svetkovinu Gospe od Suza, istaknuvši da se ona ove godine odvija u znaku proslave 25. obljetnice uspostave Požeške biskupije. Dodao je kako 67 godina traje štovanje Gospe od suza u Pleternici, a 25 godina je ovdje naše biskupijsko svetište. U ime nazočnih hodočasnika zahvalio je Isusovoj Majci što je kroz to vrijeme bila majčinska ruka koja nas je vodila Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka. Povjerio je Mariji sve ono što su hodočasnici donijeli u svojim vjerničkim srcima, istaknuvši kako joj posebnim osjećajima povjerava patnike, bolesne, siromašne, kako bi po ovom euharistijskom slavlju bili dionici Isusovih patnja i njegove pobjede nad smrću. Zamolio je Isusovu Majku da vjernike Požeške biskupije i dalje prati u njihovu krsnom poslanju, da mogu onako vršiti preslavno djelo evangelizacije, kako je to poželio sveti Ivan Pavao II. u Apostolskom pismu o osnutku naše Biskupije.

Nakon popričesne molitve hvalbenim poklicima i molbenicama uz pjevanje marijanskih pučkih pjesama i uzdizanjem plamtećih svijeća u vis, hodočasnici su posvjedočili svoju posebnu ljubav prema Isusovoj Majci, Gospi od Suza i zamolili njezin zagovor, zaključivši to činom povjere samih sebe njezinom prečistom Srcu, koji je predvodio biskup Antun. On je zatim zahvalio hodočasnicima za pobožno vjerničko srce kojim su sudjelovali u ovom slavlju, napose brojnim mladima koji su posvjedočili snagu osobne i obiteljske vjere, misionaru za predvođenje osmodnevne priprave blagdana Gospe od suza, voditelju svetišta i župniku Antunu Čorkoviću, kao i njegovim suradnicima na svemu što su kroz sve dane učinili u organizaciji svetih slavlja. Posebnu zahvalu izrazio je brojnim svećenicima, napose onima koji su kroz spomenute dane bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja.

Izvor: Požeška biskupija

 

Komentari
Prethodni članakOsnovna škola “Mato Lovrak”: Obavijest o početku nove školske godine
Sljedeći članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..