Ideja rođena prije dvije godine da Nova Gradiška dobije svoj festival klasične glazbe i hrvatske glazbene baštine, nakon pomnog planiranja i niza formalnosti, konačno je doživjela i svoju realizaciju.

– Htjeli smo stvoriti i pokrenuti nešto novo, i to isključivo mi, mladi novogradiški glazbenici koji smo na svoj životni put i školovanje krenuli upravo iz ovoga grada. Ovdje smo učili i savladavali prve note, stjecali glazbena znanja, potom nastavili svoje školovanje u nekim drugim sredinama, ali smo zauzvrat, svome gradu htjeli pokloniti nešto. To nešto je „Novogradiški glazbeni festival“ koji je konačno ugledao „svjetlo dana“. Osnovali smo Udrugu mladih „Euterpa“ Nova Gradiška, pokušali pronaći sponzore i evo nas večeras ovdje u prekrasnoj crkvi svete Terezije u našem gradu – kaže naš sugrađanin, mladi novogradiški glazbenik Jura Dević.

– Udruga mladih „Euterpa“ proizašla je iz Zbora mladih glazbenika Nove Gradiške i kojoj su osnivači članovi istog zbora. Ima nas 15 i svi smo glazbenici koji smo nastavili svoju glazbenu izobrazbu u srednjim glazbenim školama, muzičkim akademijama, naravno, tu su i naši prijatelji. Velika nam je želja obogatiti glazbenu scenu našeg grada promicanjem i afirmiranjem glazbene umjetnosti, osobito klasične glazbe i hrvatske glazbene baštine. Sukladno tome, organizirat ćemo brojne koncerte i festivale na kojima ćemo okupljati brojne mlade afirmirane, ali i neafirmirane umjetnike. Na ovaj bismo način htjeli prenijeti građanima veliku ljubav prema glazbenoj umjetnosti, ali i potaknuti djecu i mlade na školovanje u umjetničkim područjima – dodaje.

I u tome i uspjeli. Sinoć je svečano otvoren „Novogradiški glazbeni festival“ na kojem su solistički koncert održali istaknuti glazbenici Goran Končar na violini i Edmund Andler Borić (orgulje).

– Hvala svim pokroviteljima festivala, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Brodsko posavskoj županiji, Gradu Nova Gradiška, župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i našem župniku vlč. Branku Gelemanoviću. S koncertima nastavljamo i dalje, održavat će se tijekom cijelog svibnja i početkom lipnja svake subote od 20,00 sati. Ugostit ćemo brojne vrhunske glazbenike, stoga pozivam naše sugrađane da nam se svakako pridruže – dodaje Dević.

 

Komentari