Uvođenje Eura 2023.
U blogu „Doza financijske injekcije by Ursula“ spominjali smo već kako nam je ova uvažena EU političarka sredinom ove godine posjetom našeg glavnog grada (osim ostalih) donijela vijest o uvođenju Eura 2023. godine. Nastavno na ovu vijest kojoj se mnogi raduju, a još više njih ne raduje, u medijima možemo čuti stanje stvari. Tako je na 11. sjednici Nacionalnog vijeća potvrđeno da 1.1.2023. godine Hrvatska ulazi u europodručje.
Zanimljivo je što premijer izjavljuje kako uvođenje Eura nije podložno referendumu, što govori da je to gotova stvar, činjenica koja će provodi u djelo i vrlo brzo postaje naša stvarnost.

Kako smo vidjeli iz prakse zemalja koje su prije nas preuzele euro cijene proizvoda i usluga su neminovno porasle, no vremenom se isto tako i standard povisio. Ono što nas Hrvate zanimati treba jest; ako se povise cijene roba i usluga hoće li se zaista povisiti i cijene plaća? Zašto je to uopće pitanje? Zato što već sada naš prosjek plaća ne zaostaje značajno za npr. susjednom Slovenijom koja je u eurozoni od 2007. godine.
S druge strane afirmativni argument za euro kažu:

  • Nestat će valutni rizik
  • Nestat će mjenjački troškovi
  • Smanjit će se kamatne stope
  • Potaknut će se strana ulaganja
  • Povećat će se mogučnost financiranja na tržištu kapitala što bi donijelo dodatni efekt na naš kreditni rejting…

Odlučen je i tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu od strane nadležne Europske središnje banke. Tečaj iznosi 7,53 i on je fiksan.

Sljedeće s čime ćemo se susresti jest zamjena novčanica i kovanica. No naravno ova „operacija“ se neće odviti preko noći već će biti određen rok. Rok vrijedi za kovanice i traje tri godine, dok se novčanice mogu mijenjati trajno. Gotovinu ćemo moći mijenjati u bankama, Fini, pošti, a u posljednjoj fazi samo u HBN-u dok kovanice prve tri godine u bankama, a sljedeće dvije u HNB-u.

Imali mi pozitivan ili negativan stav prema uvođenju eura kao naše nove valute – odlučit će i pokazat će nam vrijeme. Smatram da će u nekim segmentima nam donijeti prednosti, dok u nekim drugima ne toliko.
Ipak činjenica je to da 1.1.2023. euro je naša nova valuta, a da referenduma NEMA.

Mirela

Komentari
Prethodni članakMijenja se minimalna plaća: Poslodavci moraju isplaćivati 4.250 kuna bruto
Sljedeći članakStaro Petrovo Selo: Provedena edukacija „Kako se prijaviti na natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta”