Kako bismo mogli svakodnevno zbrinjavati višak hrane, potrebno je prije svega pobrinuti o smanjenju nastajanja otpada hrane. Ne znam koliko ste upoznati, no postoji čak i Odluka o donošenju plana sprječavanja i smanjena nastajanja otpada od hrane u RH dostupna ovdje.

O čemu se radi? U EU godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane, a u RH otpada oko 399 tona otpada ili 97 kg/po stanovniku godišnje. Od toga se smatra da oko 65% tog otpada je moguće izbjeći. Najveći dio tog otpada proizvode kućanstva, prerada oko 19%, a ugostiteljstvo 12%, dok proizvodnja 11% i trgovina 5%.

Zašto dolazi do otpada hrane?  Zato što kupujemo previše hrane, neprimjereno je pakirana, iz estetskih razloga, pogrešan način čuvanja ili skladištenja, pogrešna priprema, neznanje o iskorištavanju ostataka hrane, zato što ne znamo  čitati oznake datume i značenja „upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do“.

Što je jedna zemlja razvijenija, postotak otpada je viši. U takvim društvima hrana je dostupna, standard je viši, a time se i više kupuje i konzumira. Hrane je na ovom svijetu i više nego dovoljno za sve građane ove planete, no nije jednakomjerno raspoređena. Dok svaki stanovnik kod nas prosječno dnevno baci 26,5 grama hrane, vrijeme je da počnemo mijenjati navike i filozofiju i učimo se kako postupati s hranom, kako zbrinjavati višak hrane, kako prerađivati višak voća.

Inflacija je s definiranih 5,5,% narasla i na 8,5%, trebam li reći da je benzin i dizel poskupio skoro duplo, cijene energenata su porasle, sva hrana je poskupila, mi i dalje bacamo hranu? Ne brine li vas to?

Bacajući hranu trošimo i resurse; tlo, vodu, energiju, ljudski rad…

Lijepo je da imamo kante za biootpad, no koja svrha kada nismo naučili što točno bacati u te kante, niti smo naučili (još) bacati odgovarajući otpad u te kante.

Osim toga, edukacijom i osvještavanjem se tako može utjecati na sve ove skupine koje dominantno proizvode otpad od hrane. Znate kako se kaže: „bolje spriječiti, nego liječiti“. Uostalom, odgoj o hrani i zbrinjavaju otpada treba kretati od najranije dobi.

Donosim i Priručnik za hotele  u Republici Hrvatskoj  pod nazivom „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“, usmjeren za smanjenje količina biootpada, gdje upravo najveći dio čini otpad od hrane, dostupan ovdje.

Odnosimo se s poštovanjem prema hrani. Hrana je naš lijek, a ne otrov.

Komentari
Prethodni članak„Zaželi – 10 za 60“ – upoznajte zaposlene korisnice V
Sljedeći članakGradska glazba: Večeras kreću promenadni koncerti u Gradskom parku