Kao što jedna poznata pjesma kaže – bili vi vjernik ili ne – sigurno vam je poznata jer počinje sa stihovima: „Oh happy day!“

Tako je i danas imam potrebu ponovo ispričati priču koja u sebi sadrži 32 godine poslovanja naše tvrtke – kao prvo čestitam nama – svima, koji su sudjelovali, sad već mogu reći –  u stvaranju ove povijesti!

32 godine provedenih u poduzetništvu, a mnoge od tih su bile ekstremne, smatram iznimnim – uspjehom!

Sama brojka uistinu ne mora predstavljati i rezultat – ipak malo je onih koji mogu podići ruku u zrak i reći „i mi smo ih toliko – uspješno preživjeli“.

Da budem iskrena, nije uvijek samo preživljavanje – tu dolaze svi oni razni događaji koji su ipak sve te godine učinile – iznimno bogatim, ne u smislu novčanih sredstava već mnogobrojnih poznanstava, raznih dogodovština i proživljenih prekrasnih trenutaka.

Priča je možda ipak nedovoljno ispričana, pa tako moram reći da je nastala u viziji mojih roditelja, kada su otišli u Varaždin kupiti svoj prvi PC, sa nikakvim znanjem o računalima, ali spoznajom da je to prijeko potrebno sredstvo rada. Isto tako i printer – igličasti vjerojatno otprilike dužine nekih 80-90 cm, s mogućnosti ispisa A4 i  A3 papira s perforama (rubovi koji su bili uz svaki papir kako bi se mogao uvući u sam stroj).  Zvuk samog ispisa – nezaboravan i danas – ali svakako nezamislive današnjim generacijama. Disketa – obavezna. A počeli smo također praktički u garaži – ma nešto kao Stewe Jobs 😊.

Nama djeci, u to vrijeme, naučna fantastika i igranje tetrisa kao neizostavni komplet računala. Imali smo i neke svemirce na računalu koji su nas okupirali iz dana u dan. Jer to je sve što smo mi kao djeca znali. Stručnjaka za informatiku jako malo – mladi kadar – koji je izašao sa Fakulteta informatike iz Varaždina su instalirali prve programe za vođenje knjigovodstva (moram napomenuti da je tada upravo jedan od njih u turbulencijama ratnih vihora postao i kum u obitelji, a danas profesor informatike gosp. Darko Šifner). Kume bilo je to ludo vrijeme, ali lijepo Vas je imati i danas!

Pojavom Windowsa i širom upotrebom interneta posao je ubrzao načine povezivanja informacija kao i obradu podataka, što se nastavilo kroz razne godine, sve do danas gdje ne poznajemo više niti diskete, niti CD, Internet nam je dostupan kao i razna čuda tehnologije za koju mislim da će nam donijeti još puno toga dobroga u poslu.

Ova nikad dovoljno neispričana priča – koja nosi puno detalja ne stane u današnji blog, možda danas-sutra u jednu knjigu ali Sretan nam rođendan s jednim citatom koji me svaki puta obori s nogu i daje mi snagu da uvijek, ali baš uvijek nastavim dalje.

Citat je iz najčitanije knjige svijeta – Biblije:

“Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

Mirela
Komentari
Prethodni članakUčenje o starim zanatima
Sljedeći članak„Dan otvorenih vrata” oboljelih od multiple skleroze: Nama i tri stepenice predstavljaju problem