Više puta sam pisala i spominjala ovaj hektičan period godine u kojem sve kolegice i kolege moje struke rade na finaliziranju godišnjih financijskih izvještaja. Osim što je za nas ovo poseban proces zaključivanja poslovnih rezultat prethodne kalendarske godine, ujedno je to i period godine kada se vlasnici firmi, koji su kroz svoje poslovanje ostvarili dobit, posebno raduju. Naravno, oni koji odluče da im se ta dobit i isplati.

No, poduzetnici dragi, ne veselite se pre rano. Ako je vaša firma u tekućoj godini ostvarila dobit, a prethodnih godina ostvarila gubitak – onda se prije svega mora iz te dobiti pokriti gubitak iz ranijeg razdoblja, a da ti gubitci nisu pokriveni.

Zakonska je obveza da d.d. ili j.d.o.o. iz dobiti dio dobiti kanalizira u zakonske rezerve, a ostatak dobiti se onda tek može isplatiti članovima i dioničarima njihovog dijela dobiti (tu se misli na d.o.o. i j.d.o.o.) ili pak dividende (u d.d.).

No niti to nije sve! Na isplatu dobiti plaća se porez. No, država kaže – ne svi!

Fizičke osobe rezidenti na isplatu udjela u dobiti ili dividendama plaćaju dohodak na kapital u iznosu od 10% uvećano za prirez (ako je propisan). Ova kategorija primatelja ostvarene dobiti obvezni su Poreznoj upravi predati JOPPD obrazac.

Pravne osobe – se ne oporezuju.

Kod inozemnih vlasnika situacija je takva da fizičke osobe nerezidenti plaćaju poreza na dohodak od kapitala po stopi od 10%, a pravne osobe inozemni vlasnici porez po odbitku isto tako po stopi od 10%.
Kako uvijek postoji ALI porez po odbitku ne plaća se kada se dividende i udjeli u dobiti isplaćuju između povezanih društava iz različitih država članica EU ako: je primatelj udjela u dobiti/dividende ima najmanje 10% udjela u kapitalu društva koje isplaćuje dividendu/udio u dobiti i ako taj najniži postotak udjela ima u neprekidnom razdoblju od 24 mjeseca.

Svim poduzetnicima i poduzetnicama, fizičkim i pravnim osobama, rezidentima i nerezidentima želim za vas povoljne financijske izvještaje, očekivane dobiti i mudra upravljanja onime što ste svojim radom i trudom akumulirali.

Mirela

Komentari
Prethodni članakU sklopu Noći knjige podijeljena priznanja najčitateljima Odjela za odrasle GKNG
Sljedeći članakU Hrvatskoj nam je prekrasno ali nadamo se povratku u svoju Ukrajinu