Od raka debelog i završnog crijeva u Republici Hrvatskoj obolijeva godišnje prosječno oko 3000 osoba oba spola, a oko 2000 ih umire, što je stabilni trend u posljednjih nekoliko godina. U 2015. rak debelog crijeva je otkriven u 3229 osoba, a u 2017. godini od te bolesti umrlo je 2037 osoba, te je to peti uzrok smrti u Hrvatskoj.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, znatno pridonosi poboljšanju zdravlja populacije, jer se preventivnim mjerama otkrivaju zloćudni tumori debelog crijeva u ranom i ograničenom stadiju, u stadiju tzv. predzloćudnih lezija ili ranih karcinoma, kad su izgledi za izlječenje veliki, a i znatno bolja je kvaliteta života.

Ciljnu populaciju Programa čine muškarci i žene dobi od 50-74 godine, a u sklopu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, testiranje nevidljivog (okultnog) krvarenja u stolici treba provoditi svake dvije godine.

Ciljevi programa

  1. povisiti odaziv ciljne populacije u odnosu na prvi krug probira (prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv je 45%, a željeni 65% pozvanih na testiranje);
  2. otkriti rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti tj.u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe, te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih, a ujedno smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma;
  3. unaprijediti organizaciju programa i ojačati mrežu kolonoskopskih jedinica; smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15% (očekivano prema literaturnim podacima 15% nakon 10-13 godina provedbe uz ciklus pozivanja svake dvije godine

Županijski zavodi šalju pozivno pismo svim osobama u dobi 50-74 godina na kućnu adresu.

Pozivno pismo sadrži povratnu kovertu za odgovor Zavodu i edukativnu brošuru o raku debelog crijeva. Osoba će svojim potpisom na pismu izjaviti da se uključuje u testiranje.  Onima koji se žele testirati, šalje se komplet u koverti (test na nevidljivo krvarenje u stolici, jednostavna uputa sa slikovnim prikazom, anketni upitnik, koverta s povratnom adresom, koverta za vrećicu i vrećica sa zatvaračem).

Testiranjem na nevidljivu krv u stolici jednostavna je metoda kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Sve osobe s pozitivnim nalazom, pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Liječnik iz Zavoda za javno zdravstvo javlja telefonom  da je nalaz pozitivan, dogovara točno vrijeme za kolonoskopski pregled i potom šalje pismenu obavijest o pozitivnom nalazu s uputom za pripremu i čišćenje crijeva na kućne adrese. Kolonoskopski pregled izvodi se u imenovanim jedinicama od strane Ministarstva zdravlja, a u Karlovačkoj županiji to su u Općoj bolnici Karlovac i Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije zadužen je za organiziranje, provođenje, koordiniranje, praćenje i evaluiranje Programa na nivou županije.

Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazali su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izlječenje veliki. Na kućne adrese pacijenata šalju se testovi na okultno krvarenje koji se mogu obaviti u kućnim uvjetima i poslati na adresu nadležnog Zavoda za javno zdravstvo. Svim pozitivnim pacijentima se omogućuje dodatni pregled, odnosno kolonoskopski pregled za koji se osiguraju termini, dodaje Ivana Vlaović prvostupnica sestrinstva u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo BPŽ, ispostava Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije.
Sljedeći članakPostavljanje obavijesnih ploča Spomen galerije Ivana Meštrovića