Ekonomski institut Zagreb objavio je koja su najtraženija zanimanja bila u prethodnom mjesecu. U odnosu na srpanj prošle godine, ostala su nepromijenjena: prodavač, skladištar, vozač, konobar, kuhar i knjigovođa, a zajedno su na godišnjoj razini generirala 1,7 posto rasta broja oglasa.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri koji su s 13. mjesta pali na 24. mjesto, a najveći rast liječnici koji su s 25. mjesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u srpnju 2023. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u lipnju je zabilježeno u zanimanjima programer, učitelj i hotelijer/ugostitelj, dok je najveće povećanje opaženo kod liječnika, knjigovođa, skladištara i vozača.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu (u srpnju je iznosio 62 posto), kao što je u porastu i broj oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno vrijeme (s 44,1 na 47,4 posto), navodi EIZ.

U srpnju je jedino u središnjoj Hrvatskoj zabilježeno smanjenje broja oglasa, -4,1 posto na godišnjoj razini, a rast su predvodile istočna Hrvatska s 23,9 posto te sjeverni Jadran s 19,5 posto.

Komentari
Prethodni članakOve subote u Drežniku: Smotra folklora „Kolo na medanu”
Sljedeći članakBiskup primio fra Tomislava Vuka iz Cernika, profesora biblijskih znanosti u Jeruzalemu