U organizaciji novogradiške Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata jučer je održana radionica izrade štrepe, ukrasa za šamiju. Radionicu su održale članice KUD-a “Sklad” iz Đakova.

– Došle smo u Novu Gradišku da pokažemo kako se rade tradicijski ukrasi za slavonske narodne nošnje, konkretno za pokrivalo za glavu, šamiju. Taj dio ukrasa koji ćemo raditi specifičan je za Đakovo i nekoliko sela oko Đakova, a zovu se štrepe.

Zašto štrepe? Taj dio ukrasa se drma dok hodate i zato se nazivaju štrepe. Ovim putem želimo očuvati bogatu slavonsku tradiciju i običaje našeg kraja, a svoja znanja želimo podijeliti sa svima koji to žele. Rado smo se odazvale pozivu predsjednice novogradiške Udruge udovia hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vjekoslave Karešin da svoja iskustva i znanja prenesemo i na vaše članice – kaže Zorica Balog, predsjednica Udruge udovica Đakovštine i članica KUD-a “Sklad” iz Đakova.

– Kreativna radionica se održava u sklopu programa “Vrijednim rukama ispletimo mrežu humanosti” koji sufinancira Grad Nova Gradiška. Prilika je ovo našim članicama za dobivanje novih saznanja iz naše bogate tradicijske baštine. Radi se o projektnoj aktivnosti i radionicama na kojima se mi družimo, radimo razne ukrase, a sav prihod od prodaje ovih artikala darujemo u humanitarne svrhe:

Tijekom cijelog svog rada i postojanja, raznim aktivnostima nastojimo potaknuti prije svega humanu notu u svom radu, tako smo nedavno sva prikupljena sredstva od prodaje naših proizvoda na manifestaciji “Advent u našem gradu” poklonili djevojčici Aniti Markuš za kupnju novih proteza. Nadamo se da smo joj bar malo pomogli, proteze su kupljene, djevojčica hoda i lijepo nam je vidjeti da smo napravili nešto dobro – kaže Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge udovica.

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakRazvoj Projekta širokopojasne infrastrukture za brzi pristup internetu
Sljedeći članakPolicija zapljenila 10,3 kg marihuane: Uhićena 35-godišnjakinja