Tvrtka Ingres d.o.o., upravitelj zgradama iz našeg grada i dalje nastavlja sa svojim suludim ponašanjem i samovoljom. Ovih dana, poslane su neosnovane opomene pod prijetnjom ovrhe, na kućne adrese par stotina naših sugrađana i ponovno su doveli u neugodnu situaciju stanare koji su raskinuli ugovor sa upraviteljem zgrada, famoznim INGRES-om.

Suvlasnici u zgradama koje su se “usudile” otkazati ugovor o upravljanju tvrtki Ingres doo i koje su upravljanje svojom zgradom povjerile novoizabranom upravitelju, dobili su opomene pod prijetnjom ovrhe za dug koji ne postoji. 

Zrinko Gres (član društva i član uprave) i Marija Gres (predsjednik uprave i član društva) iz samo njima znanih razloga, ne priznaju odluke donesene voljom većine suvlasnika, već provode svoju diktaturu. Ne priznaju  raskide ugovora sa njihovom tvrtkom Ingres doo, te također ne priznaju dostavljene im pravnovaljane ugovore sa novoizabranim upraviteljem, već i dalje svoje sugrađane tretiraju kao svoje robove ili podanike, po nekim samo njima opravdanim robovlasničkim ugovorima od kojih su neki stari više od 20 godina. 

Taj isti Ingres, uglavnom, ne izvršava svoje obveze koje je kao upravitelj osobito dužan izvršavati i grubo zanemaruje svoje dužnosti upravitelja, te većina zgrada koje su pod njihovom upravom plaćaju danak tome. Pod tim obvezama prvenstveno mislimo na neredovito servisiranje ili neispravnost vatrogasnih aparata, neprovođenje obveznih pregleda gromobranskih instalacija i ostalih tehničkih sustava u zgradama, zgrade koje su trebale biti etažirane do 31.12.2016. godine, ne obilazi zgrade, računi se uglavnom plaćaju bez kontrole i uvida predstavnika zgrada, i slično.

Kako u ovoj državi zakoni ne vrijede, a pogotovo što je Zakon o upravljanju zgradama zastario, a upravitelji poput Ingresa koriste to uz pomoć pravosuđa vrlo dobro, pratit ćemo kako će se raspetljati ova trakavica. Od Ingresa se izgleda nemoguće odvojiti jer ne poštiva nikakva zakonska rješenja iz razloga što je on izgleda iznad zakona.

Gradska tvrtka Odlagalište d.o.o. je pokušala pokrenuti upravljanje zgradama prije godinu dvije, ali bezuspješno. Ingres se i tu pokazao moćnim i zaustavio to, sada ćemo vidjeti jeli je i sa drugim upraviteljima ista stvar i hoće li oni biti uporniji u osvajanju zanemarenog tržišta upravljanja zgradama i problemima svih stanara stambenih zgrada u Novoj Gradiški.

Niti jedna fasada nije obnovljena u razdoblju subfinanciranja energetske učinkovitosti u Novoj Gradiški. Grad Lipik je obnovio većinu stambenih zgrada, dok smo mi u debelom minusu iz razloga što Ingres ne želi raditi na tome. Usporedno se novim upraviteljima zagorčava život pravnim trakavicama u kojima sudjeluje uspiješno i pravosuđe koje ide trenutno na ruku Ingresu i nove upravitelje traži nešto što nije sudska praksa u ostalim gradovima u RH, izgleda su zakoni različiti od grada do grada.

I dok naši sugrađani troše više novaca na grijanje i hlađenje zbog energetski neadekvatnih zgrada, svi šute i ne pomažu građanima u rješavanju njihovih ustavnih prava i prava o zaštiti potrošača. Do kad će to stanari zgrada trpiti, je izgleda na njima da odluče.

I pored navedenih poteškoća sa kojima se susreću suvlasnici zgrada, a koji upravljanje svojom zgradom povjeravaju drugom upravitelju, činjenica je kako je proces liberalizacije tržišta nezaustavljiv.

Apsolutno dajemo podršku i drugim upraviteljima koji djeluju na području našeg grada, jer samo zdrava konkurencija će našim sugrađanima koji žive u stambenim zgradama omogućiti kvalitetniji i uređeniji život.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala radiong.hr.

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 69 novih pozitivnih osoba
Sljedeći članakPoziv građanima na sudjelovanje u 24-satnoj akciji nadzora brzine kretanja vozila