Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Brodsko posavske županije, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška jučer je bila domaćin međužupanijskog natjecanja učenika u disciplini kućne instalacije. Kako ističe ravnatelj novogradiške Industrijsko obrtničke škole Mijo Matošević, natjecali su se učenici iz osam škola:

– Svaka škola ima dva učenika i njihova mentora. Ove godine na susretu imamo učenike iz Bjelovara, Daruvara, Slavonskog Broda, Našica, Osijeka, Slatine, Virovitice te naše učenike. Učenici će imati priliku da pokažu što su ih njihovi nastavnici i mentori naučili na praksi, a zadatak im je izrada jednog dijela kupaonske instalacije. Rad traje tri do tri i pol sata, a na državnom natjecanju se radi cijela kupaonica.

Ponosni smo na činjenicu što dvadeset godina organiziramo međužupanijska i državna natjecanja i smotre. Posebno ističem smotru učenika s teškoćama u razvoju, dosada je sve bilo dobro organizirano, vjerujemo da će tako biti i ovoga puta. Novost u natjecanjima je da više nam puno teorije, sve se zasniva, uglavnom, na praksi. Pravi se kalkulacija, specifikacija materijala, materijal se dobije u skladištu i kreće se s izradom zadatka. Ponosni smo i na činjenicu da naša škola obrazuje učenike za tržište rada. Završavanjem škole oni stječu konkretna znanja i mogu se zaposliti i biti konkurentni na tržištu rada.

Međutim, činjenica je da vrlo mali broj učenika ima mogućnost daljnjeg školovanja i prohodnosti. Meni je žao što sada ti učenici koji su sjajni i sposobni, nisu u mogućnosti da idu dalje na stručni studij, veleučilište ili fakultet. Ja sam se prije 50 godina upisao u školu. 1973. godine sam završio srednju školu za alatničara, ali tada sam imao mogućnost upisati se na studij. Tu je problem, to bi se trebalo omogućiti i sada. Zašto te dobre primjere kojih ima u svakoj školi i razredu ne uputiti i omogućiti im upis na stručni studij?! Mi pokušavamo na svim sastancima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ukazati na to, nadamo se da će se to jednoga dana i omogućiti učenicima – kaže Matošević.

Natjecateljima i njihovim mentorima obratili su se i gosti, Luka Mladinović ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Slavonski Brod, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, dok je natjecanje otvorio predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić.

Prva je ekipa Industrijsko obrtničke škole iz Slatine, dok su učenici novogradiške Industrijsko obrtničke škole Andrija Bilandžija i Luka Rumenović osvojili četvrto mjesto. Mentor im je bio Darko Klaić.

 

Komentari