PRVA zajednička fotografije nove Vlade već je objavljena. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i ovaj puta biti križanja na fotografiji kao i na fotografijama prethodnih Vlada. Mi se ovaj puta nadamo da do toga ipak neće doći i čvrsto vjerujemo u Andreja Plenkovića. Dajmo im priliku.

 

MINISTARSTVO OBRANE – Damir Krstičević

Damir Krstičević rođen je 1969. godine u Vrgorcu gdje je pohađao srednju školu, a završio je “Vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije”. U mjestu Umčani je završio osnovnu, a u Vrgorcu srednju školu. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu 1991. Tijekom Domovinskoga rata bio je zapovjednik 115. brigade i zapovjednik 4. gardijske brigade. U mirnodopsko vrijeme postaje zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.
Na početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku prijavio se kao dragovoljac u Zbor narodne garde (ZNG). Počeo je kao izvidnik, zatim je bio zapovjednik izvidničke desetine, a potom izvidničkog voda u 4. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske (HV). Nakon toga je do srpnja 1992. obnašao dužnost zapovjednika 4. bojne 4. gardijske brigade. Tadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko šalje ga na čelo 115. imotske brigade kako bi naučio voditi i zapovijedati “formacijom brigade”. Potom preuzima 113. šibensku brigadu, a nakon akcije Maslenica početkom 1993. postaje zapovjednik  4. gardijske (splitske) brigade.
U vrijeme pripremnih operacija za Oluju 1994. pri osvajanju Livanjskog polja te Dinare i Šatora, bio je ranjen te je zapovjedništvo nad Četvrtom preuzeo njegov zamjenik, Andrija Matijaš Pauk. Uoči Oluje Krstičević se vraća u brigadu i s njom ulazi u Knin iza varadžinske 7. gardijske brigade (Puma). Nakon toga sudjeluje u akcijama Maestral i Južni potez. Po završetku vojnih operacija u BiH, koje su dovele do Daytonskog sporazuma, 1996. preuzima zapovjedništvo Zbornog područja Pazin. Slijedeće godine odlazi na školovanje u Ratnu školu kopnene vojskeu SAD-u, a po povratku 1998. postaje zamjenik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.
Umirovljen je nakon što je potpisao Otvoreno pismo dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti i to ukazom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića. Prekretnica u njegovoj karijeri je odlazak u privatne vode 2001. godine kada prihvaća poziv Stipe Matića, poduzetnika iz Dervente koji ga dovodi u grupaciju MSan. Ta je tvrtka osnovana 1995. godine, no dolaskom Krstičevića počinje uzlet. Bivši vojnik prvo je bio menadžer pa prokurist, a nedugo potom i direktor KING ICT, tvrtke kćeri te kompanije.
Tvrtka je dugo godina bila pod povećalom istražnih organa, no do sada nije dokazan ni jedna afera vezana za javnu nabavu.
Krstičević je volonterski obnašao dužnost savjetnika za obrambenu politiku i vojna pitanja bivše premijerke Jadranke Kosor. Prilikom pada helikoptera MI-8 u Vukovaru 2007. Krstičević je ozlijedio kralješnicu od čega se dugo oporavljao. Krstičević se 2008. odazvao pozivu haaških istražitelja u svojstvu svjedoka, ali je odbio dati iskaz u vezi s tada optuženim, a kasnije oslobođenim hrvatskim generalima Gotovinom, Markačem i Čermakom.
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – Pavo Barišić 
Pavo Barišić rođen je 1959. godine u Gornjoj Dubici, općina Odžak (BiH). Znanstveni je savjetnik u Institutu za filozofiju u Zagrebu i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
Široj hrvatskoj javnosti poznat je iz doba dok je ministar znanosti bio Dragan Primorac koji mu je pružio priliku da “časno odstupi” nakon što se otkrilo da je svoju tajnicu vodio na filozofske simpozije i još tražio da mu troškove za to pokrije Ministarstvo iako su troškovi već bili pokriveni
od strane organizatora. Zbog toga je razriješen s dužnosti.
Novinarku Tanju Rudež tužio je kad je napisala činjenicu da drži 19 kolegija na 4 fakulteta i to za 30 posto radnog vremena. Tužbu je izgubio.
Pavo Barišić diplomirao je 1983. godine na zagrebačkom Pravnom fakultetu na Hegelovoj filozofiji prava, magistrirao na Hegelu 1985. na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i doktorirao filozofiju na Hegelu 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu. Osamdesetih je bio znanstveni asistent na Fakultetu političkih znanosti, od 1986. zaposlen je u Odjelu za filozofiju Instituta za povijesne znanosti, a bio je i ravnatelj Instituta za filozofiju 1991-2001.
U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001. i predaje povijest filozofije na Filozofskom fakultetu u Zadru te Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
MINISTARSTVO FINANCIJA – Zdravko Marić
Zdravko Marić rođen je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao je financije na Ekonomskom fakultetu u Zagreb, a potom 2004. magistrirao radom „Analiza tijekova kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije“. Doktorirao je 2008. godine uz temu “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”. Na Harvardu je pohađao program o upravljanju javnim financijama.

Na Ekonomskom institutu u Zagrebu bio je asistent od 2001. do 2006. godine, a tada na poziv ministra financija Ivana Šukera prelazi u Ministarstvo financija gdje je do 2008. na dužnosti pomoćnika ministra za makroekonomsku analizu i planiranje. Godine 2008. promaknut je na mjesto državnog tajnika.

Godine 2012., nedugo nakon smjene vlasti, prešao je u koncern Agrokor na mjesto izvršnog direktora za Strategiju i tržište kapitala gdje je bio zadužen za međunarodno financiranje, odnose s investitorima, te spajanja i preuzimanja. U Vladi Tima Oreškovića obnašao je dužnost ministra financija.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier rođen je 1972. godine u Buenos Airesu. Diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Argentini, a na istom sveučilištu diplomirao je i novinarstvo. U Zagrebu završava Diplomatsku akademiju. Od 1998. do 2002. bio je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2003. do 2008. u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri NATO.

Od 2009. godine bio je savjetnik predsjednika vlade Ive Sanadera za vanjsku politiku. Bio  je jedan od bližih suradnika premijerke Jadranke Kosor te njen savjetnik i izaslanik za euroatlansku suradnju.

U prosincu 2011. godine izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, bio je potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za europske integracije te član Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U travnju 2013. godine izabran prvi puta za zastupnika u Europskom parlamentu.

MINISTARSTVO KULTURE – Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek rođena je 1970 godine u Dubrovniku. Njen otac bio je dubrovački gradonačelnik Nikola Ćićo Obuljen koji je vladao u mandatu od 1993. do 1997. godine. Nina je u Dubrovniku završila osnovnu i srednju školu, a u Zagrebu 1988. godine u isto vrijeme upisuje i Muzičku akademiju i Filozofski fakultet u Zagrebu što je i završila.

Doktorirala je 2013. godine na Fakultetu političkih znanosti, a ima i završenu Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova. Obuljen Koržinek radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a bavila se područjima kulturnih i medijskih politika. Objavila je tridesetak znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima te kao dio tima radila na različitim projektima za UNESCO, UNDP, Vijeće Europe, Europsku kulturnu fondaciju, Europski parlament i sl.
Od 2006. do 2011. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH gdje je bila zadužena za područja kulture i medija. Od 2012. do 2014. godine bila je Predsjednica Programskog vijeća HRT-a. Dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA – Milan Kujundžić
Milan Kujundžić rođen je 1957. godine u Ivanbegovini, a 1982. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1992. godine. Od 1990. do 2004. godine bio je glavni tajnikh Hrvatskog liječničkog sindikata, a 2004. pomoćnik ministra zdravstva. Od 2004. do 2012. godine bio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava.
Kujundžić tvrdi da je u HDZ od samih početaka, a u siječnju 2012. godine kandidirao se za šefa te stranke. Bitku za vrhu u toj stranci izgubio je za dlaku od Tomislava Karamarka. U lipnju 2013. godine odlazi iz HDZ-a tvrdeći da u toj stranci nema mjesta za “normalne ljude”. Osnovao je stranku Hrvatska zora a na izborima za Europski parlament 2014. godine bio je na čelu koalicijske liste “Savez za Hrvatsku”. Drugi na toj listi bio je Ladislav Iličić.
Trenutno mu se sudi od strane Hrvatske liječničke komore koja je pokrenula disciplinski postupak protiv Kujundžića zbog njegove izjave tijekom u kojoj je hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne i lijene neznalice koji ne zaslužuju plaću.
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA  – Martina Dalić
Martina Dalić rođena je 1967. godine u Velikoj Gorici. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1990. godine, a po završetku fakulteta radila je na katedri za organizaciju i menagement. U Ministarstvu financija zapošljava se 1995., a dvije godine kasnije postaje pomoćnica ministra financija. Iz Ministarstva financija odlazi u Privrednu banku Zagreb, gdje 2000. godine postaje glavni ekonomist. Nakon pobjede HDZ-a na izborima vraća se u Ministarstvo financija na funkciju državne tajnice.
Godine 2005. preuzima vođenje Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i zamjenica je glavnog voditelja pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Godine 2008. odlazi u privatne vode i to kao predsjednica uprave Partner banke.
Odlaskom Ive Sanadera i uspostavom Vlade Jadranke Kosor obnašala dužnost ministra financija od 29. prosinca 2010. do 23. prosinca 2011. godine.   Iz HDZ-a izlazi 2014. godine tvrdeći kako ta stranka ne može izvući Hrvatsku iz krize.
“HDZ nema odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih obrazaca koji se svode na ponavljanje da je Vlada nesposobna i bavljenje prošlošću. Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu”, napisala je u otvorenom pismu kada je odlazila iz HDZ-a.
MINISTARTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA – Tomislav Ćorić
Tomislav Ćorić rođen je 1979 godine u Metkoviću, a srednju školu pohađao je u Pločama. Gotovo čitav radni vijek proveo je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je docent na Katedri za financije. Autor je više više desetaka znanstvenih i stručnih radova, a predmet njegova interesa su monetarna politika i njezin transmisijski mehanizam, financijske institucije i tržišta.
Od svibnja 2014. godine predsjednik je Odbora za financije Hrvatske demokratske zajednice a potom i član radne skupine za izradu gospodarskog programa.
MINISTARSTVO  DEMOGRAFIJE Nada Murganić

Kandidatkinja za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalnu politiku Nada Murganić rođena je 14. siječnja 1958. u Karlovcu, a diplomirala je socijalni rad na Zajedničkom studiju za socijalni rad, Odsjeka na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Završila je Gimnaziju u Karlovcu, a 1981. je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radno iskustvo stjecala je u Crvenom križu u Karlovcu na poslovima zaštite starijih i nemoćnih osoba kao socijalna radnica, a već dugi niz godina uspješno vodi Dom za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu. Aktivna je u društvenom radu humanitarnog značaja i surađuje s udrugama i civilnim inicijativama na području svoga stručnog djelovanja.

Članica HDZ-a je od 1995. godine. Osim što je predsjednica Županijske organizacije zajednice žena “Katarina Zrinska” Karlovačke županije, članica je predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije i potpredsjednica Gradskog odbora HDZ-a Karlovca. Od 2010. do 2013. obnašala je dužnost predsjednice Gradskog vijeća Karlovca.

Od 31. siječnja 2014. do 28. prosinca 2015. u Hrvatskom saboru obnašala je dužnost zamjenice zastupnika Andreja Plenkovića. Od veljače do svibnja 2014. bila je članica saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Bila je i članica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, te Odbora za ravnopravnost

MINISTARSTVO TURIZMA – Gari Capelli

Gari Cappeli rođen je 1961. godine u Malom Lošinju. Završio Pomorski fakultet u Rijeci. U HDZ-u je, kako kaže, od ranih devedesetih godina.

Capelli je radio u turističkoj agenciji Kompas, točnije u njezinoj podružnici na Lošinju, a 1996. godine postaje direktor zagrebačke tvrtke Tango corporation. U toj se tvrtki nije dugo zadržao jer već sljedeće godine ulazi u gradsko vijeće Malog Lošinja. Nakon toga odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova, a 1999. godine postaje konzul RH u Trstu. Valja naglasiti da je od 1998. do 2004., bio direktor vlastite tvrtke Capelli tourist agency iz Malog Lošinja. Upravo 2004. godine ulazi u upravu JLH-a Gorana Štroka, a sljedeće godine postaje gradonačelnik Malog Lošinja.

Za predsjednika primorsko-goranskog HDZ izabran je 2007. Iste su godine održani parlamentarni izbori te Cappelli ulazi u Sabor. Navodno je bio jedan od ljudi Ive Sanadera, a 2011. godine Jadranka Kosor ga smjenjuje s mjesta predsjednika HDZ-a Primorsko- goranske županije.

MINISTARTVO EU FONDOVA I REGIONALNOG RAZVOJA Gabrijela Žalac

Gabrijela Žalac rođena je 1979. godine u Vinkovcima. U Vladu ulazi kao direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

MINISTARSTVO BRANITELJA – Tomo Medved

Tomo Medved rođen je u Šiljkovaći u općini Cetingrad 1968. godine. U studenom 1990. godine dragovoljno se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUPA-a Rakitje. Godine 1991. postavljen je na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a uskoro je postao i zapovjednik satnije.

Nakon završetka Domovinskog rata, Medved nastavlja vojnu karijeru. Obnaša visoke dužnosti u sastavu OSRH-a, a u srpnju 2006. godine preuzima dužnost savjetnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za kopnenu vojsku.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Jelačić. Čin brigadnog generala dobio je 2009. godine, a odlikovan je i nizom najviših državnih odličja poput Reda kneza Domagoja. Aktivno je sudjelovao u prosvjedu u Savskoj.

Nakon ostavke Mile Crnoje koji je bio pritisnut aferama, postaje ministar branitelja u Vladi Tima Oreškovića.

MINISTAR GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA – Lovro Kuščević
Lovro Kuščević je rođen 2. kolovoza 1975. u Supetru i diplomirani je pravnik. Od 2005. do 2016. godine bio je načelnik Općine Nerežišće, a od 2013 do 2016. godine bio je vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

U Vladi Tima Oreškovića bio je ministar graditeljtva. U HDZ-u je od 2012. godine predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Kuščević navodi u životopisu kako je postao član HDZ-a još kao maloljetnik.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Tomislav Tolušić

Rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Fakultetu političkih znanosti od 2010. pohađa poslijediplomski specijalistički studij.

Sa samo 29 godina, 2008. godine postao je najmlađi hrvatski župan Virovitičko-podravski, na kojoj je funkciji bio do imenovanja na dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova EU početkom ove godine u Oreškovićevoj Vladi.

U HDZ se se učlanio 1997. čim je postao punoljetan i brzo je napredovao. Član je gradskog odbora HDZ-a Grada Virovitice i Središnjeg odbora HDZ-a, dopredsjednik je Nacionalnog odbora za lokalnu i područnu samoupravu, član Nacionalnog odbora za regionalni razvoj, te dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

MINISTARSTVO PROMETA – Oleg Butković

Oleg Butković rođen je 1979. godine u Rijeci. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Rijeci, smjer Nautika, a na istom fakultetu je i doktorirao. Angažiran je kao znanstveni novak na Pomorskom fakultetu u Rijeci, no svoju karijeru završava 2005. godine kada je izabran za gradonačelnika Novog Vinodolskog. Bio je gradonačelnik sve do 2016. godine kada je izabran kao ministar prometa u Vladi Tihomira Oreškovića.

Pobjedom Tomislava Karamarka 2012. godine na unutarstranačkim izborima počinje i njegov uzlet u stranci. Od predsjednika Odbora za promet, pomorstvo i veze HDZ-a, do člana Predsjedništva HDZ-a. Butković je i predsjednik ŽO-a HDZ-a Primorsko-goranske županije.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA – Ante Šprlje

Kandidat za ministra pravosuđa Ante Šprlje na toj je dužnosti bio i u prošlom sazivu Vlade. Rođen je 20. kolovoza 1979. u Metkoviću, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 2002. Državni stručni ispit položio je 2005. a pravosudni ispit u veljači 2007.

Kao vježbenik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radio je od listopada 2003. do veljače 2005. U travnju te godine postaje vježbenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, a u prosincu 2007. sudski savjetnik na Općinskom sudu u Metkoviću, što radi pet godina. 2012. imenovan je sucem, a od siječnja do travnja 2015. obnašao je i dužnost zamjenika predsjednice Općinskog suda.

U životopisu je naveo da odlično vlada engleskim i srpskim jezikom te da se služi njemačkim. Kao svoje društvene vještine naveo je sklonost timskom radu, volontiranje, izraženu komunikativnost, obučenost u moderiranju te kreativnom rješavanju problema. Među umjetničkim i drugim vještinama ističe ples, zborno pjevanje, fotografiju, odnose s javnošću, veslanje, planinarenje i istraživanje povijesti. Četiri je godine veslao na popularnom neretvanskom maratonu lađa.

MINISTARSTVO UPRAVE Ivan Kovačić

Ivan Kovačić rođen je u Splitu 1974. godine. Završio Stomatološki fakultet u Zagrebu, a doktorirao je na području biomedicine i zdravstva.  Osnivač je i pročelnik Katedre za dentalnu protetiku na Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Splitu. Autor je i koautor 25 znanstvenih i stručnih radova, a 2011./2012. izabran je za najboljeg profesora na Fakultetu. Član je više stručnih udruga, među kojima su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko stomatološko društvo, Hrvatsko društvo za stomatološku protetiku i Europsko protetsko udruženje.

Na lokalnim izborima 2013. godine kao neovisni kandidat pobijedio je na lokalnim izborima u Omišu te postao gradonačelnik. Bilo je to veliko iznenađenje jer je Omiš bio poznat kao utvrda HDZ-a. Ta je stranka više puta pokušala srušiti Kovačića rušeći mu proračun. Na ponovljenim izborima pobjedio je s podrškom većom od 60 posto glasova.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA  – Slaven Dobrović

Slaven Dobrović rođen je 1967 godine u Zadru, Diplomirao je 1993. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2002. godine radom “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.

Na fakultetu radi od 1993. godine i ondje je proveo dosadašnji radni vijek napredujući od znanstvenog novaka do izvanrednog profesora, od 2010. je voditelj Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Početkom godine izabran je kao ministar zaštite okoliša u Vladi Tihomira Oreškovića. Član je MOST-a.

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA – Vlaho Orepić

Vlaho Orepić rođen je 1968. godine u Čapljini (BiH). Diplomirao je nautiku na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a završio je i Zapovjedno stožernu školu – Blago Zadro u Zagrebu (pomorski smjer) te Mornaričku vojnu akademiju u Splitu.

Diplomirao je i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Orepić je dragovoljac Domovinskog rata, a odlikovan je spomenicom Domovinskog rata, spomenicom Domovinske zahvalnosti, medaljom Ljeto 95 i medaljom Oluja. U mirnodopsko vrijeme obnašao je dužnosti zapovjednika Pomorske baze Jug sve do 2014. godine.

U svom je životopisu detaljno naveo svoj ratni put od 1991. kada dragovoljno pristupa Zboru narodne garde u Pločama, gdje sudjeluje u osnivanju ratne luke. Nakon rata vraća se u Hrvatsku ratnu mornaricu, koju je na osobni zahtjev napustio 1. srpnja 2014. dok je obnašao dužnost zapovjednika Pomorske baze Jug. U životopisu je istaknuo da je mornaricu, s činom kapetana bojnog broda, napustio jer je očekivao premještaj koji mu nije odgovarao, s obzirom da je kao aktivist sudjelovao u pobuni protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Primio je brojne vojne pohvale i nagrade, a odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, te medaljama Ljeto 95 i Oluja.

Među svojim ostalim aktivnostima naveo je da je trener karatea i fitnessa, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Ploče, te dopredsjednik Županijske zajednice športova – Dubrovačko-neretvanske županije. U Vladi bivšeg premijera Tihomira Oreškovića bio je ministar unutarnjih poslova.

Komentari