Jučer su naš grad posjetili hrvatski branitelji iz Vukovara kao uzvratni prijateljski posjet obitelji Glavaš. Naime, naši sugrađani, Mirela i Alen Glavaš, su obiteljski boravili u Irskoj u vrijeme obilježavanja 100 godina borbe za neovisnost Irske. Oduševljeni njihovim domoljubljem i osjećajem za jedinstvo svoje domaćine pozvali su u Republiku Hrvatsku na uzvratni susret. U suradnji s predsjednikom Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Arsenom Grandom, dogovorili su obilazak grada Vukovara i Bogdanovaca, gdje su ih dočekali nekadašnji pripadnici HOS-a. Tako je počelo prijateljstvo koje je rezultiralo jučerašnjim posjetom našem Gradu članova Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga grada Vukovara na čelu s predsjednikom udruge Tomislavom Kovačem i članova Sportskog moto kluba “Golubica” Vukovar s predsjednikom Nenadom Barinićem.

U sklopu jednodnevnog posjeta, gosti su bili na radnom sastanku s gradonačelnikom Vinkom Grgićem te u Spomen sobi Domovinskog rata u Domu hrvatskih branitelja. Tom prilikom tajnik Udruge HOS-a Vukovar, Davor Špadijer, u ime Udruge darovao je vrijedan eksponat. Riječ je o žutim čizmama domaćeg proizvođača tvrtke Borovo poznatima pod nazivom “Zenge”. Na 25 obljetnicu pada Vukovara na tržištu je ponuđena jedinstvena kolekcija čizmi s logom Vodotornja, a jedan par unikata od jučer svi posjetitelji mogu pogledati u novogradiškoj Spomen sobi.

Razmjena iskustava u radu udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prijateljski posjet i dogovor o mogućim budućim zajedničkim projektima, rezultat je jučerašnjeg posjeta.

Nenad Barinić, crtač fotorobota, poznat je kao crtač stripova, ilustrator, dizajner, ribič, ribolovni novinar, crta airbrushom, izrađivač je umjetnih ribolovnih mamaca, volonter u vukovarskom Ribolovnom društvu, tijekom posjete našem Gradu kaže kako je pronašao inspiraciju za nove karikature, možda i koji strip. Jedan od bajkera gosti bio je i legenda Domovinskog rata, Ivica Jurčan. Svi koji su ikad čuli za “HOS-ovu štafetu smrti” znaju da je on jedan od četvorice preživjelih. Iako se nerado prisjeća tih dana s svojim prijateljima Novogradiščanima podjelio je dio sjećanja iz vremena Domovinskog rata s bojišnice u Bogdanovcima. Preživio je srpske koncentracijske logore ranjen na nekoliko mjesta i pretučen s polomljenim rebrima, pa svaki posjet ratom zahvaćenim gradovima doživljava vrlo emocionalno. Novu Gradišku je doživio kao mjesto dobrih ljudi, velikog srca i grad koji će zasigurno posjetiti opet.

Komentari
Prethodni članakZavršna konferencija: Podrška udomiteljima za uspjeh djeteta / Foto
Sljedeći članakDobra fešta na Staru godinu zajamčena: puštanje lampiona iznad Nove Gradiške, uz svirku TS Bekrije