Iako su ove godine očekivali rekordne prinose, proizvođači pšenice ovih dana pokazuju sve više nezadovoljstva kako zbog kiše koja utječe na smanjenje kvalitete, tako i zbog najavljene niske otkupne cijene od 1,05 kuna za kilogram.

U Novoj Gradiški jučer su se, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, sastali predstavnici tridesetak proizvođača, otkupljivača i prerađivača pšenice, a nakon dva sata žučljive rasprave zaključili su kako će proizvođači ponovno izvući deblji kraj prije svega zbog cijene, ali i zbog činjenice da se resorno ministarstvo nedovoljno uključilo u ovaj problem, izvještava Glas Slavonije sa sastanka “u zadnji čas” na kojega nisu pozvani lokalni mediji.

 

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore za Brodsko-posavsku županiju Antun Vrakić rekao je  kako su ulaganja u proizvodnju pšenice porasla i za 40 posto dok u isto vrijeme Hrvastka ima najnižu cijenu od svih na europskim burzama te da u državi nema reda zahvaljujući ministru poljoprivrede koji nije svjestan situacije u kojoj se nalazi proizvođač.

 

NIje bio zadovoljan ni predsjednik Udruge ratara Osječko-baranjske županije, Viktor Pheiffer, kao ni predstavnik otkupljivača PIK Vinkovci te predstavnici 30-ak udruga poljoprivrednika dok predsjednik Odbora za udruge HPK, Stjepan Kunovec smatra kako je cijena s kojom je Podravka izašla na tržište od 1,05 kuna “svakako preniska i nerealna” s obzirom na porasle troškove i prošlogodišnju cijenu od 1,35 kn. Nisu poznati konkretni zahtjevi s jučerašnjeg sastanka osim uobičajenog i vrlo vjerojatnog: hitni sastanak s ministrom poljoprivrede. 

Autor: Saša Radivojević, Foto: Arhiva RNG

Komentari
Prethodni članakUređaj kojim i laici mogu spašavati živote
Sljedeći članakMjesto na kojem stanuje turizam