Aktualni sat današnje, 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga je puta bio prigoda za raspravu o svakodnevnim gradskim temama, stoga su se gradski vijećnici i ovoga puta potrudili postaviti pitanja o svim onim temama koje su u sferi interesa naših sugrađana.

Dokle se stiglo s izgradnjom kružnog toka u središtu grada, pitanje je bilo SDP-ovog Franje Kikića na koje mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić:

– Radovi idu planiranim rokom, predviđeni je završetak 105 dana, no moguće je da radovi budu okončani i prije. Zašto se išlo s kružnim tokom, a ne sa semaforizacijom? Iz čistog razloga, jer su kod kružnog toka manji troškovi nego kod postavljanja semafora. Semafor ćemo dobiti sljedeće godine na frekventnom križanju kod tvrtke „Tang”, a ove godine radi se projektna dokumentacija za izgradnju kružnog toka kod prodavaonice „Paun”.

Rješenje se našlo i za Domčevu ulicu, ona je rebalansom Proračuna „ubačena” u Proračun s dva milijuna kuna. Nakon razgovora s žiteljima ove ulice i rješavanja svih imovinsko pravnih odnosa, našlo se rješenje za rekonstrukciju ove ulice, kaže Grgić. U desetom mjesecu se kreće s javnom nabavom, nakon toga slijede ostale radnje kako bi žitelji ove ulice konačno dobili uređenu prometnicu kakva dolikuje 21. stoljeću.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik upitala je za mogućnost postavljanja nadstrešnice na Gradskom groblju u Novoj Gradiški, ukazala na loše riješeno prometno pitanje na tom području te ukazala na, po njoj, katastrofalno stanje u Kožarskoj ulici. Što se tiče Gradskog groblja, čestica na kojoj se nalazi ceremonijalni dio nije bila u vlasništvu Grada pa smo ovo pitanje morali rješavati. U planu je realizacija projekta ceremonijalne dvorane kojom bi se ovaj problem riješio, odgovorio je gradonačelnik.

HDZ-ovog Antuna Škvorčevića zanimao je intenzitet novopostavljene rasvjete u gradu jer je činjenica da nije jednak u svim dijelovima grada.

– Problem je što je u pojedinim gradskim ulicama rasvjeta još uvijek riješena sistemom „visilica” koje pojedini građani ne žele na svojim kućama. Rješenja se traže i bit će postavljeni stupovi koji bi omogućili kvalitetniju rasvjetu – odgovorio je gradonačelnik.

Uz to, dodao je Grgić, o kategoriji ceste, ovisi i intenzitet rasvjete.

Što je s projektom CEKOM vrijednim 3,2 milijuna kuna te projektom „Adrenalinskog parka” u Prvči vrijednog 4 milijuna kuna, zanimalo je HDZ-ovu predsjednicu Kluba vijećnika Ljiljanu Lukačević.

Projekt CEKOM, najvjerojatnije, ide do kraja godine, očekuje se potpisivanje ugovora jer je činjenica da lokalna uprava i samouprava ne „diktira” tempo dodjele sredstava, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković zatražila je ponovno vraćanje gradskog sata, na što joj je odgovoreno da će to uskoro i biti.

Što je s kapitalnim projektom gradskog bazena „teškim” 15 milijuna kuna, upitao je HDZ-ov Željko Bešlić te upozorio na loše i po život opasno stanje na ovoj gradskoj lokaciji. Tu je i neizostavno pitanje staze u Ljupini.

– Kod staze u Ljupini problem je što se radi o dosta dugoj prometnici koja dijelom spada u nerazvrstane, a dijelom u županijske ceste. Zbog svega ovoga, bilo je nužno izraditi projektnu dokumentaciju kako bi se ovaj problem riješio. Dio ceste prema Pustari kandidirat će se za mjeru 7,2, a za cestu do crkve sredstva će se nastojati iznaći u Proračunu Grada.

Slično je i s projektom Gradskog bazena. Nismo htjeli ići u zaduživanje, ovaj je projekt kandiran, zajedno s ostalih 15; ako prođe dobit ćemo 85 posto sredstava za izgradnju bazena – odgovorio je Grgić.

Željka Bigovića zanimalo je pitanje sanacije klizišta na Slavči, zašto ovaj projekt nije kandidiran prema „Hrvatskim vodama” te ukazao na otpuštanja i nova zapošljavanja u Industrijskom parku Nova Gradiška.

Gradski vijećnik Vlatko Greiner upoznao je vijećnike s činjenicom da u listopadu Hrvatska vojska kreće s čišćenjem zapuštenih zgrada u gradu te najavio postavljanje spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na zgradi Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković”.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić upitala je gradonačelnika Grgića kako misli uskladiti obveze u Hrvatskom saboru i Gradu Nova Gradiška.

– I dosada sam dva dana u tjednu u prosjeku provodio u Zagrebu kako bih omogućio realizaciju pojedinih projekata u gradu. Funkcija gradonačelnika neće „trpjeti”, već naprotiv, ova pozicija u Hrvatskom saboru mogla bi donijeti samo nove koristi projektima u gradu. Na plaći sam u Hrvatskom saboru, a sva moja primanja od gradonačelničke plaće preusmjerit ću na stipendije koje će studentima porasti s 800,00 na 1.000,00 kuna, a učenicima s 600,00 na 800,00 kuna. Također, nastojat će se dio dati i braniteljima te sportašima – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Izvršenje Proračuna: Za poziciju opravdano, za oporbu nerealno

U nastavku sjednice Gradskog vijeća gradski su se vijećnici očitovali o polugodišnjem izvršenju Poračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu te, u ovoj godini, trećem rebalansu Proračuna.

– Voljela bih biti pozitivna, međutim ono što ću reći u ime Kluba vijećnika HDZ-a nije nimalo pozitivno.

Ovaj, po vama, povijesni Proračun od 116 milijuna kuna je nerealan i vi ga niste u stanju realizirati. Brojke u izvješću vrlo jasno pokazuju njegovu teksturu. Na prihodovnoj strani Proračun ste u prvoj polovici godine realizirali sa samo 27 posto godišnjeg plana, na rashodovnoj svega 24 posto godišnjeg plana.

Svaka čast našim gradskim ustanovama, organizacijama civilnog društva što su svoje programe realizirali u okviru Proračuna, postavlja se pitanje što ste vi kao gradska vlast radili u prvoj polovici godine?! Ispada da ste informatizirali gradsku upravu, potrošili za manifestacije u gradu. Proračunom ste ambiciozno planirali izvršenje 38 kapitalnih projekata, koliko vidim iz izvješća, 15 kapitalnih projekata niste ni započeli realizirati, a sedam kapitalnih projekata imaju izvršenje manje od pet posto.

Gradski bazen, adaptacija društvenog doma u Ljupini, u Novoj Gradiški, veliki projekt Prvče, dječje igralište Ljupina, vidikovac, tržnica, gradskog groblja, opskrba pitkom vodom, odvodnja, pročišćavanje otpadnih voda… nula posto. Što je s kapitalnim projektom izgradnje šetnice za koji rebalansom planirate izdvojiti nova sredstva, studentski campus?! Ono što je najvažnije, program razvoja gospodarstva planirali ste sa samo osam posto godišnjeg plana. Planirali ste za ovaj program 19 milijuna kuna, ostvarili ste milijun i pol kuna.

Kapitalni projekt Tehnološki inkubator u prvoj polovici godine realizirali ste s 20 posto godišnjeg plana. Slična je stvar i s tekućim projektima za poticanje zapošljavanja i poduzetništva. Zbog svega ovoga, ne želimo podržati izvješće o izvršenju Proračuna – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

– Klub SDP-a ne gleda Proračun isključivo brojčano već kao živo tkivo. Prije 10 godina ova konstatacija bi vjerojatno bila vjerodostojna. Iz jednostavnog razloga jer smo tada imali samo izvorni Proračun bez aplikacija prema sredstvima fondova i resornih ministarstava.

Prihodi od poreza su itekako vidljivi, preko 56 posto.

Komunalna naknada planirana je s osam milijuna kuna, realizirana je u prvih šest mjeseci sa 47 posto. Znači da smo u sustav uključili ljude koji nisu bili u sustavu plaćanju. Dosada je komunalna naknada bila strogo namjenski prihod, sada, novim zakonom, taj novac imamo pravo koristiti i u neke druge svrhe.

Grad je osigurao sredstva za nesmetano funkcioniranje svih gradskih institucija. Taj drugi dio Proračuna koji smo aplicirali prema državnom i županijskom Proračuna, fondovima, Europskoj uniji, tu realizacija nikada u prvih šest mjeseci nije bila velika.

Radi se o kapitalnim projektima za koje moraju proći određeni rokovi. Nitko ne može reći da se ne radi, Tehnološki inkubator, katastar, rotor, sve su to situacije koje su vidljive.

Neke projekte smo aplicirali prema fondovima i nisu prošli, no vi ih morate „ugraditi” u Proračun. Jedan od najvećih programa je program „Zaželi”. To je program Vlade Republike Hrvatske, no njegova je realizacija 25 posto. Međutim, djelatnice koje rade u ovom programu redovito primaju svoju plaću jer tu „uskače” Grad Nova Gradiška. Ono što je bio Proračun prije deset godina više nije i nikad biti neće – istaknuo je u ime Kluba vijećnika SDP-a Marijan Radić.

Na sličnom je tragu bilo i obrazloženje gradonačelnika Vinka Grgića. Pojasnio je svaku stavku Proračuna:

– Da smo mogli utjecati na priljev sredstava mi bi to rado učinili. Iza svega stoji velik rad i napor gradske uprave. Prošle godine smo imali bezuvjetnu financijsku reviziju, a ove smo godine dobili odličnu ocjenu za transparentnost gradskog Proračuna. To sve govori. Sve što smo mogli to smo i napravili. Imamo preko 60 % realizacije izvornih sredstava i projekata plus ovo drugo što se radi – istaknuo je Grgić.

Na red je došao i rebalans Proračuna za 2019. godinu.

– Proračun se povećava za 4.300.000,00 kuna. Dva milijuna kuna za Domčevu ulicu, četiri i pol milijuna kuna za uređenje Mažuranićeve ulice. Radi se o zajedničkom projektu s Općinom Rešetari kojim ćemo dobiti cestu s biciklističkom stazom i šetnicom, sanirane „jarke”. Radi se o projektu za koji ćemo dobiti skoro 3,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Grgić.

– Nismo zadovoljni i ne možemo podržati treći po redu rebalans Proračuna. Ovakve stalne izmjene stavljaju pod upitnik činjenicu upravlja li se gradskim Proračunom dobro. Ovo je poprilično velika stavka povećanja Proračuna, ono što ostaje nejasno je zašto se povećavaju neki rashodi i na loš način povećavaju prihodi. Tu prvenstveno mislim na način prihodovanja prodajom imovine u vlasništvu Grada – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

Stavove Kluba vijećnika SDP-a pojasnio je Franjo Kikić:

– Osnovni razlozi rebalansa Proračuna su sljedeći projekti; izgradnja oborinske odvodnje i javna rasvjeta u Mažuranićevoj ulici, rekonstrukcija Ulice Ivana Domca, kapitalni projekt kupovina nekretnina, zemljišta i objekata, izgradnja fotonaponske elektrane i uređenje upravne zgrade, peti kat. Iz svega toga vidljivo je da se nastavlja s ulaganjem u poboljšanje izgleda grada i uvjeta stanovanja naših građana. Imamo ambicioznog gradonačelnika koji se javlja na puno projekata i zbog toga dolazi do Proračuna s ovako velikim iznosima. No, ako se radi o dobrim projektima, mi ćemo ih uvijek podržati – zaključio je Kikić.

Očekivano, Izvješće o izvršenju Proračuna Grada i rebalans Proračuna „prošli” su sa 11 glasova za i pet protiv.

 

Komentari
Prethodni članakPrimijetio dim i panično zvao zbog požara: Vatrogasci stigli na trg, vlasnik im rekao da dođu za 3 sata!
Sljedeći članakPosjet delegacije Općine Rešetari i KUD-a Drežnik Općini Ilinden