I današnja, druga po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška započela je uobičajenim aktualnim satom koji su gradski vijećnici iskoristili za postavljanje pitanja iz domene svakodnevnog funkcioniranja grada i gradskih službi.

Vijećnik Nezavisne liste Vinka Grgića Marijan Radić postavio je pitanje o izgradnji pročistača otpadnih voda u našem gradu:

– Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda bit će zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška, gdje svi stanovnici imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi i gdje će sva otpadna voda biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama. Radi se o projektu izgradnje pročistača vrijednosti oko 42 milijuna kuna. Nakon deset godina od idejnog početka izrade ovog projekta, sada smo u završnoj fazi. Njime smo, prvenstveno, realizirali želju svih naših stanovnika, a to je osiguranje čiste, zdravstveno ispravne, kontinuirane vode za sve i svugdje. Ostao je još ovaj dio projekta, pročistač, kojim ćemo staviti „točku na i” te zaokružiti cijelu priču ovog zelenog projekta. Veliki je ovo plus za ekologiju – odgovorio mu je gradonačelnik Vinko Grgić.

HDZ-ov Davorin Slišurić postavio je pitanje hoće li se smanjiti stopa prireza poreza na dohodak u gradu Novoj Gradiški koja sada iznosi 12 posto, što je, kako je ustvrdio, najveća stopa prireza za gradove ovakvih veličina te je navedenu stopu komparirao s drugim gradovima koji po broju stanovnika odgovaraju našem:

– Zašto su radnici Nove Gradiške u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge – pitao je Slišurić te postavio pitanje cijene parkiranja u gradu koja sada iznosi 4 kune, a npr. u Slavonskom Brodu tri kune.

– Stopa prireza je velika, ali moramo priznati da cijeli niz gradova ima upravo takve vrijednosti prireza. Ova stopa datira već posljednjih 20 godina, napravit ćemo analizu i vidjeti što će to značiti za naš Proračun i mogu li se iznaći sredstva za njeno, eventualno, smanjenje. Što se tiče parkinga, cijena je nekome velika, nekome mala. Pogledajmo i neke druge gradove gdje je još veća. Problem je parkiranje kod trgovačkog centra „Konzum” gdje veliki broj ljudi parkira, a ni ne uđe u taj centar – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić. Rasprava po ovom pitanju završila je protupitanjem vijećnika Slišurića, može li se odrediti koliko bi terminski dugo analize o smanjenju stope prireza u gradu trebale trajati.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik i ovoga je puta postavila pitanje neprimjerenih uvjeta na Gradskom groblju, održavanja sahrana u vrijeme najvećih vrućina, u 14 ili 15 sati te izgradnji nadstrešnice. Također, i ovoga je puta apostrofirala potrebu reguliranja prometa u ovom dijelu gradu u terminu održavanja sahrana.

– Uslužne djelatnosti trebaju biti na usluzi našim građanima. Što će se poduzeti da privreda nije na gubitku kada se sahrane organiziraju u 14, 15 sati pa cijela smjena radnika ponekad ide na sahranu? Moram ustvrditi da su sahrane u ovo vrijeme visokih ljetnih temperatura u ovim terminima više nego bezdušne – ustvrdila je Ptačnik.

– Slažem se s vašom tvrdnjom o neprimjerenom terminu sahrana. U razgovoru s direktorom tvrtke „Ekokong” rečeno nam je da bi se morala organizirati druga smjena ili dežurstvo pa bi se i cijena morala povećati. Nadam se da to neće biti udar na džepove građana, a problem ćemo nastojati riješiti. Što se tiče izgradnje nadstrešnice na Gradskom groblju, projekt je u pripremi – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

 

Hoće li se graditi novi vrtić, kada ćemo se okupati na bazenu…

Vijećnica Marija Bradašić Mikolčević upitala je što je s upisima djece u vrtić i postoje li planovi za povećanje kapaciteta:

– Upisi su u tijeku, dobili smo novih 113 zahtjeva za upis djece, s ovom godinom iz vrtića je u školu otišlo pedesetak djece. Sada ćemo upisati novih 67-ero djece, ostaje 29 djece koja nisu iz Nove Gradiške, a jedan im roditelj radi. Tu je i 17-ero djece jaslićke dobi. Ostat će dvadesetak neupisane djece. Kako bi omogućili djeci da se upišu, osigurat ćemo još jedan smještajni kapacitet, zaposliti dvije nove odgojiteljice i do devetog mjeseca upisati još jednu skupinu jaslićke dobi. Ostaje činjenica da nam treba još jedan vrtićki objekt s minimalno četiri jedinice, stoga ćemo ići u izgradnju još jednog dječjeg vrtića – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Vidošić.

Gradsku vijećnicu Marijanu Škara Ivković zanimalo je kada će se Novogradiščani okupati u novim gradskim bazenima:

– Krenulo se na vrijeme, međutim procedure oko javne nabave usporavaju i produžavaju rokove. Rok za dovršetak gradskih bazena je 1. 9. Betonska je “košulja” gotova, kreće se s keramikom i uređenjem okoliša. U tijeku su završni radovi, no mora se dobiti uporabna dozvola. Sve ćemo učiniti da se okupao barem jednom ovoga ljeta u novim bazenima. U svakom slučaju, ove godine bazeni će biti definitivno gotovi – odgovorio mu je Grgić.

SDP-ovog vijećnika Franju Kikića zanimalo je je li bilo novih zapošljavanja u gradskoj upravi nakon lokalnih izbora te je ustvrdio da bi se trebao smanjiti boj uposlenih, ali ne otkazima, već prirodnim odljevom i odlaskom djelatnika u mirovinu. Odgovoreno mu je da novih zapošljavanja nije bilo.

Osvrnuo se Kikić i na na nedavni zahtjev iz Ureda europskog javnog tužitelja koji je od Hrvatskog sabora zatražio skidanje imuniteta za zastupnika Vinka Grgića:

– Hoće li pokretanje kaznenog postupka pokrenutog od strane Ureda EU, pri čemu ne ulazim u vašu krivnju poštujući presumpciju nevinosti, imati negativan utjecaj na daljnje apliciranje Grada prema EU sredstvima, jer u tim se natječajima kao jedan od uvjeta nerijetko spominju i traže uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak protiv odgovorne osobe – upitao je Kikić.

– Ja ne mogu o ovome ništa pričati ne zato što sam pod prisegom ili ne smijem pričati, nego zato što još uvijek nisam ništa dobio pismeno. Vezano uz natječaje, provjerit ćemo je li to ograničavajući faktor. Do sada to nije bilo tako. Naime, djelatnici su pod stalnim istragama i izvidima. Nije ovo prva, a neće biti ni zadnja, kako stvari stoje. No, mi i trebamo biti pod prismotrom i za sve trebamo odgovoriti. Netko mora kontrolirati naš rad s te zakonske strane. Prihvaćajući dužnost gradonačelnika prihvatio sam da se kontrolira i moj kao i rad Gradske uprave koju vodim. – odgovorio je novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić upitala je što je s projektom „Zlatni grad” i planira li se izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe i apliciranje toga projekta prema sredstvima europskih fondova:

– Dobru polaznu osnovu, tj. zgradu vojarne imamo. Najprije smo razmišljali o izgradnji studentskog kampusa i drugih sadržaja. Budući da se radilo o kratkim rokovima i potrebi apliciranja projekta, morali smo nešto predložiti. S vremenom se pokazalo da nam je puno važniji Dom za starije i nemoćne osobe i odluka je gradske uprave da ćemo ići u tom smjeru. Obnova cjelokupnog prostora vojarne i njeno stavljanje u funkciju koštalo bi nekoliko desetaka milijuna kuna, no za to sada nemamo sredstava. Uglavnom, ići će se na starački dom, sredstva ćemo nastojati osigurati rebalansom Proračuna. Ići će se i na projekt „Zlatni grad”, kojim koracima, ne ovisi o nama, već priljevu sredstava iz fondova – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Vijećnik i ujedno koordinator za branitelje Vlatko Greiner izvijestio je o potrebi mijenjanja spomen ploče postavljene ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković” te potrebi dodatnog upisivanja imena poginulih hrvatskih branitelja na spomen obilježju na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Za riječ se javila i HDZ-ova Marija Mihaljević i postavila pitanje otežanog dotoka vode u Požeškoj ulici:

– Postoje dvije, hajdemo reći sporedne, lokacije. To su vrh male i Ciglarsko brdo gdje je pritisak jedva jedan bar. Napravljena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za stanicu za podizanje tlaka i za jedno i za drugo. Kandidirano je u „Hrvatskim vodama” za sufinanciranje, no očekivani iznos iz „Hrvatskih voda” koji je trebao biti daleko je manji od planiranog. Vodovod zapadne Slavonije pokušava ili na drugi način doći do sredstava ili ući u rebalans. Vjerujemo u realizaciju jer imamo dokumentaciju, imamo dozvole, imamo troškovnike. Vezano uz Vodovod zapadne Slavonije treba reći kako smo do sada vodu dobivali praktično iz Davora i dolazila je pod jako velikim pritiscima, pogotovu u donjim dijelovima grada, preko devet bara. Jer da bi na vrhu brda imali jedan i pol bar dole je moralo biti tih devet bara. Sve to stvaralo je veliki pritisak na infrastrukturu instalacija zbog čega je dolazilo do pucanja. U međuvremenu je taj problem detektiran i voda, koja je dolazila sa Strmca praktično cjevovodom do Bačice, sada ide u potpuno novu i obnovljenu filtrirnicu, tako da ćemo mi od ovih dana vrlo brzo dobivati vodu sa Strmca kao što smo nekada imali. Riječ je o kvalitetnoj vodi na kojoj se obavlja vrlo malo kemijskih tretiranja – zaključio je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakJedinstven kulturni događaj u našem gradu: U goste nam dolazi Ivo Gamulin Gianni
Sljedeći članakOtkriveni i uhvaćeni počinitelji tri teške krađe i oštećenja tuđe stvari