Nakon ljetne stanke danas je održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške koja je i ovoga puta započela sada već uobičajenim aktualnim satom u kojemu su gradski vijećnici imali prigodu postaviti pitanja čelnicima gradske vlasti u svezi svakodnevnog funkcioniranja Grada i gradskih službi.

HDZ-ovi vijećnici su bili protiv predloženog dnevnog reda jer su se u njemu, između ostalog, trebale naći i točke o izvršenju Proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine, dok je Klub vijećnika SDP-a zatražio da se dnevnom redu dodaju dvije točke, o prijedlogu Odluke o davanju reciklažnog dvorišta Šagulje Ivik na upravljanje te prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenicima i namještenicima gradske uprave.

Također, HDZ-ov Tomislav Bećirević ponovno je zatražio da se na nekoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća razmotri informacija o radu tvrtke Vodovod zapadne Slavonije, a pojašnjenje zašto se točka o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci nije našla na dnevnom redu dao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Goran Tomljanović.

Kako je istaknuo, 15. rujan jest zakonski rok u kojemu ovaj dokument treba biti predočen gradskim vijećnicima, a kao razlog je naveo osobne i obiteljske razloge pročelnice Upravnog odjela Grada zbog kojih će se ovo izvješće naći na klupama vijećnika u najskorijem roku.

Aktualni sat počeo je pitanjem HDZ-ovog Željka Bešlića koji je ponovno apostrofirao pitanje dugovanja tvrtke DING prema novogradiškom Industrijskom parku.

Odgovorio mu je novi direktor Industrijskog parka Ivan Galić:

– Tvrtka Industrijski park je 26. siječnja 2018. godine s tvrtkom DING NG drvo, Gradom Nova Gradiška i tvrtkom FIMA sklopila Sporazum kojim se utvrđuje da je DING d.o.o. kao zajmoprimac od zajmodavca Industrijski park uzeo iznos od 2,5 milijuna kuna. Ovim Sporazumom se tvrtka FIMA obvezuje zajmodavatelju u cijelosti vratiti iznos od 2,5 milijuna kuna s počekom od godinu dana u ratama od 250 tisuća kuna godišnje. Dosada smo mi kao tvrtka Industrijski park poslali šest zahtjeva za povratom u iznosu od 62 tisuće 500 kuna. Stanje duga na današnji dan je 375 tisuća kuna.

Ponovno je reagirao vijećnik Bešlić i optužio aktualnu gradsku vlast za obmanu. Prema njemu, budući da DING cijelo vrijeme ima 90 zaposlenih, Grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave bi trebao reagirati i oprostiti taj dug.

Odgovorio mu je gradonačelnik Vinko Grgić:

– Dug od 2,5 milijuna kuna zadire u davnu prošlost u vrijeme upravljanja Gradom gradonačelnika Josipa Vukovića i Željka Bigovića. Mi s time nemamo ništa, takvu situaciju smo zatekli. Sve što radimo je transparentno i ne vidim razlog da nam sada netko priča da nešto nije znao. Grad je preko Industrijskog parka posudio DINGU 2,5 milijuna kuna kojih nitko nikada nije vratio. Pripremite vi ovu točku za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, ako vam takva odluka prođe ja ću biti sretan čovjek. Ne možete reći da nikome nismo pomogli. Na protekloj sjednici Gradskog vijeća doneseno je niz odluka za pomoć gospodarstvu. Primjerice, moji kolege gradonačelnici oslobodili su građane poreza na potrošnju na tri mjeseca; mi smo to učinili za cijelu godinu.

SDP-ov Franjo Kikić upitao je s dokle se stiglo s projektom fotonaponske elektrane BIOSOL:

– Prošli su tjedan otvorene ponude, zaključena javna nabava i vjerujem da ćemo kroz sljedećih mjesec dana potpisati ugovor o izvođenju radova – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Što je s radovima u Ulici kralja Zvonimira, upitao je SDP-ov Ivan Adžić te iskoristio prigodu za pohvaliti ovogodišnju manifestaciju „Volim ljeto i kulturu”:

– Riječ je o HEP-u i radovima koji povezuju „Kaufland” s industrijskom zonom. Što se tiče ljetnih događanja, manifestacija „Volim ljeto i kulturu” u Gradskom parku je polučila više nego dobre rezultate, organizirana su 32 glazbena događanja, devet kino predstava i pet kazališnih predstava – rekao je gradonačelnik Grgić.

Kada će početi radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda u Prvči, zanimalo je SDP-ovog vijećnika Marijana Radića:

– U tijeku je recenzija projekta, potrebno je ishoditi građevnu dozvolu i vjerujem da bi krajem listopada trebali početi i radovi koji bi trebali potrajati 18 mjeseci – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Ni ovaj aktualni sat nije prošao bez pitanja o gradskim bazenima. Pitanje je postavila SDP-ova Jelena Kovre:

– Raspisan je natječaj za javnu nabavu, tijekom ovog mjeseca bit će zaključen ugovor o gradnji, uskoro se očekuje i početak radova – rekao je gradonačelnik Grgić.

Po kojem se principu unajmljuju kombi vozila u vlasništvu Grada, na koji se način vodi evidencija potrošnje, upitao je HDZ-ov Antun Škvorčević:

– Vozila su u vlasništvu Grada Nova Gradiška, Turističke zajednice i Saveza sportova, koriste se u skladu s potrebama, prvenstveno kako bi se pomoglo našim građanima i udrugama – odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik ponovno je upozorila na neprimjerene uvjete prigodom održavanja sahrana u ljetnim mjesecima te apelirala na tvrtku „Ekokong” da „pomakne” termine na kasnije sate. Također, još jednom je apelirala da se uredi gradska mrtvačnica i prostor oko nje.

– U sljedećem Proračunu osigurat će se sredstva i za ovu namjenu, projektna dokumentacija je spremna, sporna je bila kupovina dvije kuće u blizini – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ov Igor Babić apelirao je na postavljanje kamere za nadzor brzine u Ulici kralja Zvonimira, na što mu je gradonačelnik Grgić odgovorio da će ona biti postavljena, a najvjerojatnije i u Ulici Ivana bana Mažuranića.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević postavila je pitanje prodaje imovine u vlasništvu Grada. Kako je istaknula, vidljivo je da je dosada prodano imovine u vlasništvu Grada u iznosu od 9,5 milijuna kuna, a samo ove godine planira se prodati imovine u vrijednosti 16 milijuna kuna. Četvrtina tih planiranih prodajnih sredstava namijenjena je realizaciji ideje o izgradnji staklene gradske vijećnice i uređenja petog kata gradske uprave, projekata u vrijednosti sedam milijuna kuna. Diskutabilno je treba li nam u vrijeme epidemije koronavirusa i kolapsa gospodarstva ići s takvim projektom. Uz to, vidljiv je znakovit porast rashoda za zaposlene, u tri godine rashodi za zaposlene povećali su se za 38 posto. Opće je poznato da se radi o novim zapošljavanjima na teret gradskog Proračuna, postavljam vam pitanje koliko je novozaposlenih osoba od početka vašeg mandata u gradskim tvrtkama i ustanovama – upitala je.

– Što se tiče prodaje imovine Grada, prodali smo imovine u iznosu od pet milijuna kuna. S druge strane, donijeli smo prihode u iznosu od 23 milijuna kuna.

Što se tiče ove godine, na prodaju smo stavili puno nekretnina. U ovom trenutku smo na milijun i pol kuna od prodaje nekretnina, također potpisan je ugovor za prodaju 37 ha zemljišta u Industrijskom parku u vrijednosti preko devet milijuna kuna.

Što se tiče gradske vijećnice, tender za ovaj projekt iznosi 4,4 milijuna kuna netto. Ušli smo u ovaj projekt jer je to odluka ove Uprave, kao i za sve ostale. S jednim dijelom projekata smo stali zbog situacije s epidemijom koronavirusa, ali ono što smo započeli moramo završiti. S obzirom na evidentan pad BDP-a, slabije punjenje Proračuna, jedan dio projekata nećemo moći realizirati.

Što se tiče zapošljavanja, u vašem mandatu ste spustili plaće zaposlenicima za 20, 30 posto. Mi smo ih podigli, jer ne bismo to radili da nemamo rezultata. Ljude moramo nagraditi i imati zadovoljnog radnika. Ako me pitate za tri milijuna kuna i nastaloj razlici, reći ću vam da se radi o transferiranim sredstvima za projekt „Zaželi”. Dosada smo imali 50 zaposlenih, sada ćemo ih imati 60. Također, želim naglasiti da je moja plaća u ovom gradu nula kuna u posljednjih godinu dana. Sredstva su preusmjerena za stipendiranje učenika i studenata. Grad trenutno stipendira 45 učenika i studenata – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Gradski vijećnik Željko Bigović iskoristio je svoje javljanje kako bi ponovno pojasnio situaciju oko tvrtke DING te optužio gradonačelnika za obmanjivanje javnosti. Postavio je i pitanje zašto središnji, uređeni dio grada još uvijek nema uporabnu dozvolu.

HDZ-ov Tomislav Bećirević zatražio je efikasniju pomoć Grada Nova Gradiška gospodarstvenicima i obrtnicima te poljoprivrednicima te upozorio da je ove pedagoške godine u Dječji vrtić ostalo neupisano 70 mališana.

– Upis djece u vrtić jest problem koji ćemo nastojati što prije riješiti. Jedna građevna parcela prenamijenit će se za vrtić u Mjesnom odboru Jug, također treba istaknuti da su cijene vrtića snižene sa 600 na 500 kuna, Grad sufinancira 100 kuna. Ne može se sve preko noći – odgovorio je gradonačelnik.

Također, apostrofirao je i sve mjere koje je aktualna gradska vlast poduzela u vrijeme pandemije koronavirusa kako bi pomogla pogođenim poduzetnicima i građanima, od oslobođenja komunalne naknade, spomeničke rente, plaćanja poreza na potrošnju…

Gradska vijećnica Vesna Đapić postavila je pitanje dokle s stiglo s projektom CEKOM i Tehnološki inkubator te Sporskog centra Slavča:

– Tehnološki inkubator je otvoren prije dva tjedna, što se tiče poduzetničke infrastrukture, sljedeći tjedan ide asfaltiranje kilometra ceste u Industrijskom parku, očekuje se zaključenje ugovora za fotonaponsku elektranu. Raspisan je natječaj za javnu nabavu za projekt CEKOM, na Sportskom centru Slavča obnovljeni su teniski tereni, u tijeku su završni radovi na zdravljaku. Također, kandidiran je i projekt boćališta na ovom prostoru – kaže Grgić.

SDP-ova Marijana Škara Ivković postavila je pitanje realizacije projekta reciklažnog dvorišta Šagulje Ivik te upitala je li se Grad javio na projekt mehanizma za oporavak gospodarstva pogođenih koronakrizom.

– Reciklažno dvorište je u funkciji, ide projekt sortirnice, javili smo se na natječaj Ministarstva gospodarstva i kandidirali deset projekata vrijednih 221 milijuna kuna. Među njima projekti su gradskih bazena, uređenja Ulice slavonskih graničara, Trenkove, Male, studentskog kampusa, rekonstrukcije nadvožnjaka – rekao je gradonačelnik Grgić.

Na kraju aktualnog sata za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić. Pohvalila je projekte poput programa „Zaželi” te apelirala da se na vrijedne projekte, poput otvorenja Tehnološkog inkubatora i sličnih događanja, poštuje protokol i pozivaju gradski vijećnici.

 

Komentari
Prethodni članakA1 fitness slavi, pa tako i časti: Samo danas mjesečna članarina 100 kuna!
Sljedeći članakNovi cjenik poštanskih usluga: Nakon gotovo deset godina prilagođene cijene slanja pisama i razglednica