Gradski muzej Nova Gradiška u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla Zagreb domaćin je još jedne iznimno vrijedne izložbe. Faust Vrančić:Machinae Novae naziv je izložbe koja će do 10.kolovoza krasiti izložbenu galeriju novogradiškog Gradskog muzeja, a svečano otvorenje iste upriličeno je jučer. 

Na izložbi je postavljeno deset maketa iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla koje je prema crtežima iz Machinae novae izradio Dimitrije Barb. Atraktivne makete: mlin s pomičnim krovom, mlin s trokutastim krilima, mlin na potočiću, preša za ulje, mlin postavljen na brodu, mlin na mostu od brodova, željezni most, most od zvonovine, drveni most i mlin obješen na stijenu, izložene su očima javnosti na uživanje, a u središnjem dijelu nalazi se i model stilizirane replike gornjeg dijela mlina s pomičnim krovom. Na lopaticama ovog okretnog mehanizma nalazi se otisnuto i dvanaest crteža strojeva iz Machinae novae.

Osim u maketama, zainteresirani mogu uživati i u deset velikih odabranih crteža među kojima je i najpoznatiji Vrančićev crtež, Homo volans (Leteći čovjek).

Prezentirane su i publikacije iz knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a posjetitelji mogu prelistati i repliku ovog djela iz 1993. godine s prvim hrvatskim prijevodom Vrančićevih tekstova.

Uz Novogradiščane, otvorenje ove jedinstvene izložbe posjetili su i djelatnici Gradskog muzeja Požega, a samu izložbu predstavili su auto stručne koncepcije Ivan Halić, ravnateljica TMNT-a Markita Franulić, te ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević

no images were found

Komentari
Prethodni članakDružiti se, baš je fora: Još jedna kreativno edukativna radionica u Gradskoj knjižnici / foto
Sljedeći članakVečeras posjetite šeste Gastro večeri u Tisovcu