Pandemija koronavirusa utjecala je na sezone svih sportskih natjecanja u Hrvatskoj i dok su neki završili, mnogima je bila prekinuta. Na prošlu sezonu, probleme s mjerama i treniranjem osvrnuo se trener Ženskog odbojkaškog kluba “Nova Gradiška”, Damir Runjaš:

-” Mjere i zabrane su po meni nelogične jer klubove se ništa nije ni pitalo. U ovoj situaciji nema potrebe za natjecanjem jer donosi određeni rizik. Meni nije jasno zašto djeca sada ne mogu trenirati. Prva stvar, preteško ih je dobiti u sport i klubove, ta ista djeca koja već treniraju zajedno se druže i idu u istu školu. Ništa veći rizik ne bi bio ako bi trenirali u dvorani, natjecanje nema smisla, no itekako bi bilo dobro da djeca mogu trenirati gdje se vodi briga o dezinfekciji,” naglasio je trener ŽOK Nova Gradiška, Damir Runjaš.

-” Problem je što se ne slušaju stručnjaci, naši sportaši ne treniraju, tijelo miruje jer nisu to profesionalci koji će održavati treninge. Vraćaju se u puni natjecateljski ritam nakon 10 dana mirovanja pa dolazimo do većeg problema od zaraze, a to su ozljede. Tijela igračica nisu pripremljena za natjecanje, to se u Savezu ne može objasniti jer je nametnut brzi tempo, jednostavno smo prisiljeni igrati a nakon toga nam liga završava sredinom travnja. Ja u ekipi imam mlađe cure, kadetkinje, one se normalno natječu. Igramo drugi rang pa se možemo natjecati dok druga djeca u nižem rangu ne mogu.”

-” Osnovni problem sporta je što država nema razvijenu strategiju sporta, djeca su prisiljena biti uz računala, po tome su im već drugačiji interesi i hobiji, teško ih je natjerati na fizičku aktivnost. Sport ima tendenciju pada, u drugim državama gdje se ulaže taj se pad manje osjeti. Što se Rukometnog prvenstva tiče, komentira se kako su rukometaši podbacili, to je po meni bio logičan slijed događaja. Kvaliteta igre opada, ne zbog igrača i djece, nisu oni krivi, jednostavno nema motiva, tu ih gubimo u sportu. To se odražava na državnoj razini. Drži nas nogomet, no to je neki drugi svijet.” 

Kako trener Runjaš naglašava, teško je koncentrirati se na igru jer je previše opreza i neizvjesnosti.

-” Žao mi je što se ostali sportaši ne mogu baviti sportom, trenirati u dvorani, pravila jednostavno ne vrijede za sve jednako. Mi ispadamo privilegirani jer imamo natjecanja, a drugi ne mogu. Mogu reći da mi nismo imali niti jedan slučaj zaraze u klubu, kontakti su bili u krugu obitelji. Jedna igračica je bila četiri puta u izolaciji bez da je bila pozitivna, već imaju fobiju od samoizolacije, što zbog škole, pa i treninga jer izgube dragocjeno vrijeme. Mi želimo dostojno predstavljati Grad gdje god dođemo, ne samo kvalitetom igre već i ponašanjem. Ja imam volje i želje voditi ovaj klub, mislim da smo izvukli puno s rezultatom iz čitave situacije, na 70 % utakmica izgledamo jako dobro, dogodi se pad no sve je to normalno. Tri su nam djevojke otišle na fakultet, zasad pokušavamo zadržati kostur ekipe, dobro će to sve izgledati, samo da se sve vrati u normalu,” – zaključio je trener Damir Runjaš.

 

 

Komentari
Prethodni članakVečeras u kinu: Psihološki triler Fatalna
Sljedeći članakSjajna vijest za životinje i budućnost mode: Adidas odbacuje krzno!