Kraj školske godine jedinstvena je prilika za podvlačenje crte pod učinjeno, ali i za, itekako zasluženu, samohvalu. Učinili su to danas ( petak, 7.lipnja ) na iznimno kreativan način i učenici gradske Osnovne škole “Ljudevita Gaja” i pokazali svima zašto su istinska škola za 21.stoljeće.

“Čudnovate zgode u Gaju” naziv je iznimno kreativne, interaktivne šetnje, koja je na najbolji način spojila prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Bila je to prilika za podsjećanje na realizirano, ali i svojevrsni spomenar 100-godišnjici izdanja antologijskog dječjeg romana “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, čiju autoricu slavi i svijet, nazivajući je hrvatskim Andersenom. Upravo je Ivana Brlić Mažuranić, odnosno njena inkarnacija, kroz scenaristički zanimljiv pristup programu, bila most i simbolična poveznica između onog jučer i onog danas u školi.

Eko škola, škola s nultom tolerancijom na nasilje, škola poznata po uspjesima školskih zadruga, škola koja se ponosi uspješnom ekipom Crvenog križa, ali i škola koja se može pohvaliti najuspješnjim školskim sportskim klubom u Hrvatskoj- samo je dio titula kojima se ponose učenici i nastavnici Osnovne škole “Ljudevita Gaja”. I znanje, ono obavezno, iz gotovo svih nastavnih predmeta, ali i ono koje se stječe izvan školskih klupa visoko kotira kod Gajevaca. Potvrđuje to i činjenica kako su i protekle 2012/ 2013. iznimno uspješno sudjelovali na gotovo svim državnim i županijskim smotrama, ali se i kući vratili s brojnim nagradama i priznanjima. Posebno ponosna na uspjehe, ali i emotivna zbog opraštanja s još jednom generacijom,bila je danas prva žena škole, ravnateljica, profesorica Helena Kudra.

 

Završna školska svečanost bila je i sjajna prigoda za prvi službeni nastup nove zamjenice gradonačelnika za društvene djelatnosti, Ljiljane Lukačević, koja je, iznimno toplim riječima, u skladu sa svojim profesionalnim opredijeljenjem , pozdravila učenike, njihove roditelje i nastavnike, zaželjevši im puno uspjeha u nekim novim životnim i školskim izazovima.Red glazbe, red plesa,( posebno su atraktivne bile točke koje su nam predstavile suvremeni ples, u skladu s novim dobom u kojem živimo), red pjesme, a onda i središnji dio svečanosti-sjajna dramaturška obrada djela “Bijeli klaun” kojim su se mlade glumačke snage škole predstavile i na državnoj smotri “Lidrano”, rezime je “Čudnovatih zgoda u Gaju” kojima su se danas, simbolično i kreativno, od još jedne školske godine, oprostili učenici i nastavnici.

 

Spomenimo na kraju kako su oni najuspješniji i nagrađeni. Uz učenike koji se od škole opraštaju s odličnim uspjehom svih osam razreda, preko uspješnih sudionika natjecanja i smotri znanja, svoje su zahvalnice zaslužili i nastavnici-mentori, ljudi koji žive najplemenitiji posao na svijetu. Jer, poklanjati znanje, znači pokloniti neprocjenjivo životno bogatstvo.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari